Crna kronika
POŽAR PROGUTAO KUĆU U DONJEM MIHOLJCU

Kuća potpuno izgorjela zbog kvara na produžnom kabelu
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Vatra se proširila i na krov susjedne zgrade s devet stanova. Ozlijeđenih nema

Uzrok velikog požara koji je u ponedjeljak u noći poharao obiteljsku kuću i zahvatio susjednu poslovno-stambenu zgradu u Donjem Miholjcu izazvao je produžni kabel.



- Očevidom, koji je obavila očevidna ekipa Policijske uprave osječko-baranjske u suradnji s inspektorom zaštite od požara, utvrđeno je da je uzrok požara u kojem je u ponedjeljak potpuno izgorjela obiteljska kuća u Donjem Miholjcu i dio krova susjednog stambenog objekta, s devet stanova i trgovinom, pregrijavanje i zapaljenje plastičnog kućišta produžnog kabela u kuhinji obiteljske kuće. Plamen se proširio na gorive kuhinjske elemente, a potom i na ostatak kuće. Ukupna materijalna šteta iznosi oko 80.000 eura - doznajemo iz policije.

Dojavu da u Donjem Miholjcu gori kuća Operativno dežurstvo Policijske postaje Donji Miholjac zaprimilo je u ponedjeljak u 2.44. Izlaskom na mjesto događaja potvrđena je dojava, te je utvrđeno da se požar proširio i na krovište stambenog objekta s devet stanova i trgovinom u prizemlju. Svi stanari su evakuirani i nitko nije ozlijeđen. Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Miholjac, a Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je da su vatrogasci dojavu o požaru dobili u 2.47.

U intervenciji gašenja požara sudjelovalo je devet dobrovoljnih vatrogasaca koji su u pomoć odjurili s tri vatrogasna vozila, i to autoljestvama, cisternom i navalnim vozilom. Samo zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca požar se nije proširio dalje od krovišta susjedne zgrade, tako da su stanari svih devet stanova spašeni, kao i poslovni prostor i sva imovina.

- Kada smo došli na mjesto intervencije, zatekli smo požar u razbuktaloj fazi, već je prešao s kuće na tavanske prostorije susjednog objekta. Odmah smo pristupili gašenju, a ljudi iz kuće su već bili vani. Srećom, nitko nije bio ugrožen - rekao nam je Danijel Ivanišić, zapovjednik DVD-a Donji Miholjac. Nakon što su potpuno ugasili požar, vatrogasci su sve pregledali i tek kada su se uvjerili da nema opasnosti od njegova ponovnog izbijanja, vratili su se u bazu. Intervencija je dovršena gotovo pet sati od izlaska vatrogasaca na teren, u 7.40.

U ponedjeljak prijepodne pred zgradom na kojoj je gorio tavanski prostor stanari su čekali da im policija dopusti da se vrate u svoje stanove. U prijepodnevnim satima nisu imali vode, struje i plina. Na mjesto događaja stigao je i Goran Aladić, gradonačelnik Donjeg Miholjca.

- Ovo je velika nesreća i ne dao Bog nikome da mu se to dogodi. U 20-30 minuta ostali su bez svega što su cijeli život stjecali. Grad će maksimalno nastojati pomoći da im riješimo privremeni smještaj i sve ono što im je potrebno dok se ne budu snašli. Stojimo im na raspolaganju zajedno s Crvenim križem grada - rekao je za HRT gradonačelnik.

Sandra Lacić
POMAŽU I SUSJEDI
Iako je šteta procijenjena na 80.000 eura, ona bi mogla biti puno veća, jer su izgorjele gotovo sve stvari u obiteljskoj kući. Konačna šteta utvrdit će se tek za nekoliko dana, kada se vidi što je uništeno od uređaja. Obitelji koja je živjela u kući u nekoliko sati uništene su i sve uspomene. U pomoć nesretnoj obitelji odmah su priskočili i susjedi, i već su se dogovorili da će u utorak pomoći raščišćavanjem požarom uništene unutrašnjosti kuće. “U nevolji se moramo pomagati, jer jedino na taj način možemo biti ljudi”, rekao je jedan od susjeda, dodavši kako je već pokrenuta akcija za nabavu potrebnog građevnog materijala kako bi se izgorjela kuća opet izgradila i obitelj vratila u svoj dom.

Možda ste propustili...

OČEVID UTVRDIO UZROK SMRTNOG STRADAVANJA

76-godišnji vozač nije stao na znak STOP

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

Najčitanije iz rubrike