Novosti
POMOĆ I POTPORA U PREGOVORIMA

Europski put je rješenje
i jedini ispravan put za BiH
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
Vlada RH podržala je sve napore koji su omogućili da se ispuni dio kriterija

Europski put jedini je ispravan i pravi put Bosne i Hercegovine. Tako je u jednoj rečenici stavove Udruge Hrvata BiH Prsten sažeo Vjekoslav Bratić, koji je u listopadu prošle godine preuzeo predsjedanje tom udrugom.



Čvrste veze


Europsko vijeće donijelo je prošlog tjedna odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji. Tu odluku hrvatski premijer Andrej Plenković ocijenio je povijesnim danom, te je odmah po završetku sastanka na kojemu je odluka donesena uputio čestitke predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto, kao i Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH, na poduzetim reformama.

"Kada je riječ o Udruzi Prsten, ovo je jedini pravi put i jedino rješenje za izuzetno složenu situaciju u BiH. Nadamo se da će uspjeti na tom putu, posebice zbog čvrstih veza Hrvata iz BiH s Hrvatima u Hrvatskoj, naravno i obratno. Strašno smo zainteresirani za taj proces, posebice zbog takozvanih svakodnevnih detalja poput prelaska granica, olakšavanja admistrativnih procedura za Hrvate iz Bosne i Hercegovine i pri prelasku Hrvata iz Hrvatske u Bosni i Hercegovinu", rekao je Bratić za naš list.

Na naš upit da ocijeni ulogu hrvatske Vlade u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine na tom pretpristupnom putu, Bratić podsjeća kako je prije tog posljednjeg odlaska u Bruxelles premijer Plenković održao sastanak na kojemu je sudjelovalo dvadesetak predstavnika zavičajnih BiH klubova i udruga. "Zauzimamo se za ravnopravan položaj Hrvata u BiH kao konstutivnog naroda i to je jedan od ključnih uvjeta napretka Bosne i Hercegovine kao države, ali i pitanje opstanka Hrvata ondje. To uključuje i kontinuiranu suradnju sa svim relevantnim čimbenicima u BiH i Hrvatskoj. Posebice oko pitanja opstanka Hrvata u BiH. Snažno podupiremo europski put ove države. Držim da je to ključ i za proširenje Europske unije na jugoistok Europe, i na tom tragu sasvim solidno djeluje i Vlada RH", rekao je Bratić.

Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, vezano uz najnoviju odluku, istaknula je kako i Bruxelles, prije svega predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, BiH gleda kao stratešku zemlju za sigurnost, a "kandidaturu i otvaranje pregovora kao preventivnu diplomaciju, koju Europa jedino fizički može osigurati kako bi se smirile negativne tenzije". Zovko je u razgovoru za Glas Slavonije podsjetila kako je zbog toga upravo premijer Andrej Plenković nedavno u Sarajevo uz Ursulu von der Leyen doveo i nizozemskog premijera Marka Ruttea, "kako bi tom skeptičnom Nizozemcu pokazao kako je proširenje koncept koji štiti od migrantskih valova i nesigurnosti". "Europska unija svoju je geopolitičku ulogu shvatila ozbiljno", istaknula je Zovko.

Pomoć Hrvatske


Vedran Obućina, predsjednik Centra za međureligijski dijalog, drži da je ovo prilika da BiH napravi taj veliki korak i krene prema članstvu. "U BiH se vode razne debate o tome treba li ući u EU, često s političkim konotacijama, ali mišljenja sam da je upravo hrvatski slučaj, gdje nije bilo tako ogromne potpore ulasku u EU i gdje su euroskeptični glasovi bili jaki, pokazatelj koliko je dobro što smo dio europskog kluba", naglasio je Obućina.

Podsjetimo da je, nakon što je Europsko vijeće donijelo odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom za članstvo u Europskoj uniji, premijer Plenković rekao kako je to povijesni dan za našu susjednu i prijateljsku BiH. "Na naš prijedlog uvrštena je rečenica da se pozove Europsku komisiju da izradi pregovarački okvir koji će potom usvojiti Vijeće", istaknuo je premijer Plenković. Podsjetio je na sve ono što je rađeno u proteklih nekoliko godina. Kada je BiH podnosila zahtjev za članstvo u EU-u, u veljači 2016., tada je Hrvatska pomogla. "Kada smo prije godinu i četiri mjeseca davali status kandidata BiH, tada smo snažno podržali sve napore koji su omogućili da se ispuni dio kriterija za stjecanje tog statusa. Posebno smo podupirali rad predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto", rekao je premijer Plenković.

Dario Kuštro
VAŽNA FORMULACIJA
Osvrćući se na odluku Europskog vijeća, premijer Plenković je kazao i da se radilo na tome da se formulacija zaključaka što kasnije predstavi veleposlanicima u Bruxellesu, kako bi se o tome što manje raspravljalo i da "svatko ne kiti dodatne uvjete". "Mi smo ubacili ovu rečenicu koja kaže da Europsko vijeće poziva Europsku komisiju. Ona ja ključna jer praktično daje nalog Komisiji da počne pripremati pregovarački okvir", kazao je premijer, te pojasnio kako se time daje prostor BiH da ispuni i preostale uvjete.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike