Regija
KONFERENCIJA U EU PARLAMENTU

U Bruxellesu o očuvanju baštine i turizmu u Slavoniji i Podravini
Objavljeno 25. ožujka, 2024.
U zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu, u zajedničkoj organizaciji Ureda zastupnika Karla Resslera u Europskom parlamentu, Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema te Virovitičko-podravske županije, održana je konferencija o razvoju kontinentalnog/ruralnog turizma kroz očuvanje prirodne i kulturne baštine s naglaskom na ulogu EU fondova.

Na konferenciji se uvodno obratio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuvši kako su Slavonija i Virovitičko-podravska županija vrlo dobar primjer razvoja turizma u kontinentalnom području Hrvatske. Ujedno je zahvalio i voditeljici Ureda Predstavništva Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu Renati Taušan na uloženom trudu u organizaciji konferencije, kojom su županije prikazale turističke bisere svojih područja.

Prisutnima se obratio i virovitičko-podravski župan Igor Andrović istaknuvši sve veću prepoznatljivost destinacije Slavonija i Podravina.

- Virovitičko-podravska županija dio je kontinentalne turističke regije Slavonija, pod nazivom destinacija Slavonija i Podravina, te postaje sve prepoznatljivija i nagrađivanija turistička destinacija. Tako se obnavljaju dvorci i kurije, razvija se kulturni turizam, a u fokusu je zeleni, odnosno ekoturizam. Trenutačno je 92 % teritorija VPŽ-a u kategoriji ruralnog područja, a nova era turističkog razvoja započinje prije 15-ak godina dostupnošću EU fondova, otkad smo uložili približno 60 milijuna eura – rekao je župan Andrović zahvalivši zastupniku Ressleru i voditeljici Taušan na organizaciji konferencije.

Konferenciji je nazočio i zastupnik u Europskom parlamentu Christian Sagartz, koji se osvrnuo na kontinentalni turizam u Austriji te na gradišćanske Hrvate koji njeguju hrvatsku baštinu u Austriji. Uslijedila je panel-rasprava na kojoj se govorilo o razvoju kontinentalnog područja Slavonije i Podravine, biološkoj raznolikosti, zaštiti prirode te transformaciji i razvoju područja korištenjem sredstava EU fondova. Spomenuti su i najznačajniji turistički projekti poput Centra za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, Posjetiteljskog centra Dravska priča, Geo info centra Voćin, Centra za posjetitelje Križnica, hotela Kurija Janković u Kapeli Dvoru, TIC-a Klopotec te dva projekta u tijeku -Turističko-rekreacijski centar "Jezero - Hercegovac - Ružica grad" i Centar za kulturu zdravlja u Cabuni.
Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike