Regija
ŽUPNA CRKVA SV. JOSIPA

Blagdanom Cvjetnice započinje Veliki tjedan
Objavljeno 24. ožujka, 2024.

SLATINA - Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje, kojom počinje Veliki tjedan kad s Crkvom ulazimo u slavlje patnje i smrti Isusa Krista, i u slatinskoj župnoj crkvi sv. Josipa blagoslovljene su maslinove grančice u crkvenom dvorištu. Nakon tog obreda krenula je procesija vjernika s blagoslovljenim grančicama u crkvu pjevajući korizmene pjesme, a to je bila i prigoda za razmišljanje o svemu što je Gospodin učinio i što je pretrpio za nas na svome križnom putu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je župnik i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić.

Procesija s blagoslovljenim maslinovim grančicama simbolizira svečani Isusov ulazak u Jeruzalem, kad su ljudi prostirali svoju odjeću pred njim kako bi hodao kao po tepihu, dok su žene i djeca bacali maslinove grančice i cvijeće da taj ulazak dodatno ukrase i učine ga još svečanijim. Cvjetnica je spomen na taj svečani Kristov ulazak u Jeruzalem, a ujedno predstavlja i početak Kristove Muke.

Umjesto redovitoga čitanja evanđelja, na Cvjetnicu se tijekom misnog slavlja uz pokriveno raspelo pjeva Muka Isusova. P.Ž.

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike