Regija
GRAD UDOVOLJIO ZAHTJEVIMA (DIJELA) UGOSTITELJA

Terase i za sve toplije zime
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Regulira to Odluka o korištenju površina javne namjene - zimi drugi uvjeti
ĐAKOVO



Prošla jesen, kada su njezinom sredinom đakovački ugostitelji maknuli ljetne terase svojih lokala s javnih površina zbog dolaska zimskog perioda, bila je posljednja godina s takvom praksom na području grada Đakova. Jer, postavivši ih ovoga proljeća, od 15. ožujka, po novome, ugostitelji terase mogu imati tijekom cijele godine, i tijekom ljetne i zimske sezone.



Omogućuje to jedna od prvosiječanjskih odluka iz paketa odluka iz područja komunalnog gospodarstva koji je Gradsko vijeće Đakova usvojio na svojoj pretprošloj sjednici. Gradonačelnik Marin Mandarić kaže kako je Grad usvojio zahtjeve ugostitelja koji su u više navrata tražili da im se gradskom odlukom omogući da vanjske terase imaju tijekom cijele godine, a na što potiču i sve toplije zime, zime bez pravog snijega, kakva je bila i protekla 2023./2024., pa i vrijeme posljednjih godina omogućuje da ugostitelji terase zadrže i preko zimskih mjeseci. Primjerice, mnogi su zazvali terase ispred kafića na Badnjak i druge praznične prigode protekle zime, a koje je popratilo pretoplo vrijeme za doba godine kao što su božićni i novogodišnji praznici. I u veljači, podsjetimo, u Đakovu je živa na termometru dosezala i do 20 stupnjeva Celzijevih.

- Nova Odluka o korištenju površina javne namjene na području grada Đakova koju je Gradsko vijeće donijelo na pretprošloj sjednici, između ostalog, propisuje i problematiku vezanu za terase ugostiteljskih objekata. Jer, već duži niz godina dio ugostitelja išao je prema Gradu s inicijativom da i preko zime imaju vanjske vrtove, terase. Do sada su se sklanjale zbog perioda zimske službe i potreba Županijske uprave za ceste, odnosno Cestinga - jer ako padne puno snijega, kamo s njim - i to je bio glavni razlog zašto su se terase ujesen micale sve do proljeća. Većina ih je uz prometnice, a naše je korzo usko i ako ide ralica i gura veliki snijeg, gura i terasu - i tko bi bio kriv za eventualnu štetu?! Posljednjih zima nema nekog snijega, pogotovo ne velikog, pa smo odlučili napraviti iskorak i dopustiti terse i tijekom zime - kaže gradonačelnik Mandarić.

I dalje, dakako, vrijedi praksa da za iznošenje terase ugostitelj ne smije imati dug za nju niti biti u prekršaju.

Tijekom zimskog periode, u slučaju snijega i njegova čišćenja, vlasnik terase morat će osloboditi put ralici i sl.

Ugostitelji će za zimski period terasa morati ishoditi rješenje, odnosno uputiti novi zahtjev za njih, neovisno o tome što su terase iznijeli sada, od 15. ožujka. Jer, kaže gradonačelnik Mandarić, zimi će biti drukčiji uvjeti za ugostiteljsku terasu, a što će se naknadno doraditi u koordinaciji s Cehom ugostitelja pri Udruženju obrtnika Đakovo, jer ljeti i zimi nisu isti uvjeti u mnogočemu, pa tako ni za terase ugostitelja.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

Najčitanije iz rubrike