Crna kronika
UVJETNA KAZNA ZA VOZAČA

Žena spavala na benzinskoj, on ju pregazio kamionom
Objavljeno 23. ožujka, 2024.
Protiv 36-godišnjeg Slavonca podignuta je optužnica zbog izazivanja prometne nesreće iz nehaja, u kojoj je teško ozlijeđena strana državljanka. Optužnicom ga se tereti da je 19. srpnja prošle godine oko 2.50, na prostoru benzinske postaje INA Marsonia – jug na 216. kilometru i 400. metru autoceste A3 kod Slavonskog Broda, upravljao kamionom Mercedes s poluprikolicom, zagrebačkih registracija, iz smjera zapada. Lakomisleno smatrajući da neće prouzročiti prometnu nesreću, nije brzinu kretanja prilagodio osobinama i stanju ceste zbog zavoja ulijevo i slabije vidljivosti zbog noćnih uvjeta vožnje. Pri tome je lijevim kotačima poluprikolice prešao preko tijela državljanke Turske, s prebivalištem u Francuskoj, koja je spavala na kolniku i zbog toga zadobila teške ozljede.

Tužitelj od suda traži da ga proglasi krivim i izrekne mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, te da primijeni uvjetnu osudu tako da se izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine neće izvršiti ako okrivljeni u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Nadležno državno odvjetništvo predlaže da sud u svezi s eventualnim imovinskopravnim zahtjevom oštećene strankinje nju uputi u parnicu, te da sud odluči o troškovima postupka tako da naloži okrivljenom plaćanje troškova postupka u obliku medicinskog vještačenja ozljeda oštećene u iznosu od 90,25 eura i troškova prema troškovniku Policijske uprave brodsko-posavske, Postaje prometne policije Slavonski Brod u iznosu od 43 eura uplatom u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske u roku od 15 dana nakon pravomoćnosti presude.

Prije podnošenja ove optužnice okrivljeni 36-godišnjak je ispitan u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj, Postaji prometne policije Slavonski Brod, pri čemu je priznao da je počinio kazneno djelo za koje ga se tereti.

- Navedeno činjenično stanje proizlazi posebno iz zapisnika o očevidu na mjestu događaja, liječničke dokumentacije za oštećenu i medicinskog vještačenja za oštećenu, potvrde o naplaćenoj novčanoj kazni oštećenoj zbog nepotrebnog zadržavanja na kolniku i zapisnika o ispitivanju alkoholiziranosti za okrivljenog i oštećenu - navodi se, između ostalog, u obrazloženju optužnice. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike