Regija
U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izgradili megagnijezdo
Objavljeno 22. ožujka, 2024.
Gnijezdo je građeno od šiba i rogoza, nekada često korištenih materijala
BELI MANASTIR



I ove godine Etnološki centar baranjske baštine bio je u znaku predstojećeg Uskrsa.



Već na samom ulazu u Centar posjetitelje su dočekali obojeni drveni zečevi, a vesela dječja graja znakovito je ukazivala da se u Centru nešto događa. S kistovima u rukama školarci su pomno slušali Marka Horvata, predsjednika udruge Kako je to nekad bilo, koja njeguje i čuva stare običaje.

- Nekada nije bilo igračaka, kao ni modernih boja za pisanice. Nije bilo ni sličica kojima se pisanice ukrašavaju. Ljudi su se snalazili na razne načine. Djeci su ručno izrađivali igračke, a jaja bojili prirodnim materijalima. Isto tako, svako je dijete gradilo gnijezdo na mjestima na kojima su vjerovali da će im zeko donijeti darove - objašnjavao je Horvat učenicima nižih razreda osnovnih škola iz Belog Manastira i Petlovca, pokazujući im zečeve koje je izradio od drveta, a koje su djeca sama bojila. Svoju kreativnost pokazivala su još i bojenjem drvenih, ali i onih pravih kokošjih jaja. I to bojama za koje možda nikada nisu ni čuli - izrađenih od ciklinog soka, različitih trava, divljeg oraha, kore od luka…

- U Etnološkom centru baranjske baštine intenzivno radimo na očuvanju baranjske baštine i običaja, a uvijek nastojimo uključiti što više djece i mladih. Svake godine nastojimo organizirati nešto novo - kaže Jasmina Doboš, voditeljica Centra. Dodaje kako se na objave odazivaju brojni posjetitelji iz raznih dijelova Lijepe Naše. Tako je bilo i tijekom jučerašnjeg dana, kada su čuvari baranjskih tradicija, Horvat i Milan Dvornić, izrađivali uskrsno megagnijezdo, u koje je stalo i nekoliko školaraca koji su im pomagali.

- Gnijezdo radimo od šiba i rogoza, materijala koji se može naći blizu bara, močvara i rijeka, a koji su naši stari koristili za izradu različitih pomagala, poput raznih torbi, sjedalica za konjske zaprege i slično. U zemlju smo postavili nekoliko debljih šiba oko kojih smo pleli gnijezdo u koje će djeca staviti travu, drvene zečeve i pisanice te pisamca s uskrsnim željama - objašnjava Horvat, inače zaljubljenik u baranjske starine. Gnijezdo bi, ako to ikako bude bilo moguće, trebalo završiti na središnjem gradskom trgu, na kojem će u subotu biti organiziran Uskrsni korzo.

- Glavni belomanastirski trg bit će ukrašen slamnatim uskrsnim motivima, pisanicama i brojnim mjestima za fotografiranje. Korzo će posjetiti mađioničar Josip, Zeko i Pile, koji će raznim igrama animirati djecu, a Gradsko kazalište Beli Manastir održat će predstavu Pu po svijetu na otvorenom. Organizirana će biti potraga za pisanicama, doći će Motozeke, a svi zajedno zaplesat će s IndepenDANCE-om - poručuju iz Grada Belog Manastira.

Ivica Getto
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike