Regija
O TEMI PEDIJATRIJSKE RADIOLOGIJE

Prvi radiološki simpozij
okupio je nikad veći
broj liječnika u Županji
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Slavonski radiolozi razmijenili su iskustava i kontakte, upoznali se s novim spoznajama
ŽUPANJA



Prvi radiološki simpozij održan u Županji o temi "Pedijatrijska radiologija" okupio je čak 103 stručna sudionika, u gradu na Savi nikad veći broj liječnika na jednome mjestu općenito, a organizirali su ga Dom zdravlja Županja, Opća županijska bolnica (OŽB) Vinkovci i Liga protiv raka Vinkovci, pod visokim pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županje. Inicijatori tog hvalevrijednog skupa, za koji je iskazan iznimno velik interes, bili su mladi županjski liječnici Damir Troha, dr. med. spec. kliničke radiologije, inače voditelj Odjela za radiologiju u OŽB-u Vinkovci, i Stjepan Baturina, dr. med., spec. kliničke radiologije u Domu zdravlja Županja.



Cilj je bio, zadovoljno ističu, u Županju dovesti ljude koji su cijenjeni u svom subspecijalističkom području pedijatrijske radiologije, a ciljana publika bili su radiolozi iz slavonskih bolnica i primarnih radiologija domova zdravlja. Za temu pedijatrijska radiologije odlučili su se, pojasnio nam je dr. Troha, zato što je za opće radiologe to najosjetljivije područje. Dječja je dob specifična i vrlo zahtjevna, pa i radiološka dijagnostika, organizacija njezina rada, radiološka oprema i izobrazba osoblja trebaju biti potpuno prilagođeni malenom pacijentu. U pitanju su djeca i specifične bolesti koje se javljaju isključivo u toj populaciji, pa su radiolozi željeli produbiti stečeno znanje i proširiti horizonte u tom smislu.

Stručna predavanja


Pozivu u Županju rado su se odazvali i ugledni radiolozi iz Klaićeve bolnice u Zagrebu, s bogatim iskustvom u dječjoj radiologiji, zahvaljujući odličnoj suradnji i kontaktima uspostavljenim još u vrijeme edukacije i specijalizacije dvojice mladih županjskih radiologa, s kojima su ostali u jako dobrim odnosima. Nastavili su surađivati u stručnom smislu i u slučaju bilo kakvih dvojbi znaju ih kontaktirati i posavjetovati se. "Zakotrljala se ideja da ih pozovemo da održe predavanja, odabrali smo najprihvatljivije teme, da nam dodatno pojasne pojedine situacije u kojima imamo nedoumice", govori dr. Damir Troha. Prigodno predavanje priredila je dr. sc. Marija Jurković, dr. med. spec. pedijatar, subspecijalist neonatolog OŽB-a Vinkovci, o temi "Što pedijatri u hitnoj službi očekuju od radiologa?". O kontrastnom ultrazvuku (CEUS) u pedijatriji govorio je prof. dr. sc. Goran Roić, dr. med. spec. radiolog, subspecijalist ultrazvuka, inače ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, predsjednik Hrvatskog društva radiologa i predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu. Održao je i zanimljivo i vrlo korisno predavanje o novijim dijagnostičkim slikovnim metodama u nefro/urologiji dječje dobi. Njegova kolegica Ivana Jukić, dr. med., spec. radiolog, subspecijalist ultrazvuka govorila je o akutnom abdomenu u dječjoj dobi, a potom i o najčešćim stanjima u osteomuskularnoj radiologiji. O hitnim stanjima u pedijatriji kroz prizmu radiologa govorila je dr. sc. Ana Tripalo Batoš, dr. med. spec. radiolog, subspecijalist neuroradiologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb. Održala je i predavanje o temi "Epilepsije - što očekivati od radiološkog nalaza", a predstavila je i jedan dan u ultrazvučnoj ambulanti. O hitnim stanjima glave i vrata kroz prikaz slučaja govorila je Zdravka Krivdić, dr. med. spec. radiolog, subspecijalist neuroradiologije KBC-a Osijek.

Odlična organizacija


Namjera okupljanja bila je upoznavanje i razmjena iskustava s kolegama, upoznavanje s novim spoznajama i dosezima u pedijatrijskoj radiologiji, uspostavljanje i širenje kontakata uz druženje, a sudeći prema izvanrednom interesu i dojmovima sudionika koji su iznimno zadovoljni organizacijom simpozija, odabranim temamama i boravkom u Županji, u tome su i uspjeli. A sve je to vrlo bitno za daljnju uspješnu kliničku suradnju jer sutra će, napominje dr. Troha, doći novi problem koji će trebati riješiti, u stručnom i organizacijskom smislu. Što se tiče organizacije novih kongresa u Županji, dodaje da želja i namjera svakako postoje, možda za dvije do četiri godine, uz novu temu iz područja radiologije.

Inače, radiologija ima devet subspecijalizacija priznatih u svijetu, u Hrvatskoj su zasad samo tri. Dr. Damir Troha vjeruje da će se i to s vremenom mijenjati, nada se što prije, jer ubrzani napredak medicine na svim područjima nameće tu potrebu, a kvaliteta zdravstvene skrbi, kao i ishodi liječenja, uvelike ovise o dostupnosti, kvaliteti i razini radiološke djelatnosti.

S kolegom dr. Stjepanom Baturinom posebice zahvaljuje ravnateljici Doma zdravlja Luci Lešić, koja se vrlo aktivno uključila u organizaciju simpozija, Županiji i Gradu Županji te županjskim tvrtkama na financijskoj potpori, kao i svim sudionicima na dolasku.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

POTPISANO JE 37 UGOVORA

Za braniteljske udruge 32.300 €

USPJEŠNA SURADNJA GRADA I NAŠIČKE RAZVOJNE AGENCIJE NARA

Osigurano 1,64 milijuna € za projekte

Najčitanije iz rubrike