Novosti
CROGOLD: KONFERENCIJA O INVESTIRANJU U ZLATO

Ulaganje u zlato i dalje atraktivno
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Na rekordnu cijenu zlata, ali i visoku vrijednost zlata posljednjih desetljeća, utječu industrijska primjena, fizička svojstva zlata, praktična korisnost, geopolitički odnosi, stanje na tržištima nekretnina, financijskim i tržištima kapitala, ali i kolektivna ljudska uvjerenja, ponašanja i sustavi usmjereni na tu plemenitu kovinu. Zaključeno je to na drugoj konferenciji o investiranju u zlato - CroGold. Atraktivnost ulaganja u investicijsko zlato ponovno raste i u složenim geopolitičkim, ali i vremenima kada svjetske financijske institucije traže rješenja za inflaciju i usporavanje najmoćnijih svjetskih gospodarstava. Tako se zlato ponovno pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora, naglašeno je na konferenciji.

“Svjedoci smo novih rekordnih cijena zlata, na što smo mi u industriji plemenitih metala već naviknuli, a rast cijene izravna je posljedica rastućih geopolitičkih nestabilnosti u svijetu kao što su inflacija, ratovi i recesije", rekao je vlasnik i direktor Centra Zlata Saša Ivanović, koji ističe da se zlato smatra sigurnim utočištem za kapital, pa se može očekivati daljnji rast cijene. "Rekordi se stalno probijaju, pa se može očekivati da ćemo za nekoliko godina gledati u sadašnju cijenu zlata i komentirati kako je bila niska. Upravo je to razlog zašto interes za ulaganje u zlatne poluge i zlatnike raste", dodao je Ivanović. "Posljednjih tjedana svjedoci smo da je zlato došlo do najviše razine u povijesti. Iako su središnje banke uspjele spustiti inflaciju, nisu uspjele ukloniti strah od buduće inflacije", istaknuo je ekonomski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga, dr. sc. Neven Vidaković. "Zlato se dokazalo kao odličan ulagački instrument", smatra operativni direktor Centra Zlata Josip Kokanović te pojašnjava kako je to zato što "čuva kupovnu moć novca u doba inflacije te donosi prinos ulagaču u dugom roku".

Prof. dr. sc. Mladen Vedriš također je upozorio na to kako je ulaganje u plemenite metale sve prisutnije. "Uz faktor sigurnosti bitna je nova kvaliteta: sve jednostavniji načini transakcija; pretvaranja novčanih vrijednosti u plemeniti metal, a isto tako i jednostavno postupanje - bez većih troškova ponovno u novčani oblik, što je važan element atraktivnosti takvog ulaganja", rekao je Vedriš. D.Pav.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike