Regija
TEMPERATURNI MINUS

Dio marelica u nižem području već je nastradao
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Na proljetne minuse najosjetljivije su marelice. Štete ovise o položaju nasada i trajanju minusa
BELI MANASTIR - Zbog niskih temperatura DHMZ je u srijedu proglasio žuti meteoalarm (i) za područje Osječko-baranjske županije.

Minus na termometru prvoga dana proljeća (nakon natprosječno visokih temperatura tijekom veljače i prvog dijela ožujka) zasigurno nije obradovao voćare. Još uvijek im je u sjećanju prošla godina, koja zbog temperaturnih oscilacija sigurno neće biti upisana zlatnim slovima u voćarske anale. Predispozicije za tako nešto postoje i ove godine, tim više što su voćke procvjetale prije mjesec dana, sokovi su krenuli, a pojavili su se i prvi mali plodovi. Svi se, doduše, nadaju da tijekom proljeća neće biti ekstremno niskih temperatura i ostalih meteoroloških nepogoda, ali…

- Prošla godina bila je loša za većinu voća. Mraz u rano proljeće, potom led, pa suša i tako u nedogled. Sve skupa odrazilo se na urod. No, ekstremi se ne pojavljuju svake godine, pa se nadamo da ova neće biti ekstremna - optimist je Fabijan Dolančić, čiji je ‘‘mješoviti‘‘ voćnjak smješten na uzvisini iznad Belog Manastira. Naglašava kako su najosjetljivije marelice, dok su ostale voćke otpornije i podnose nešto niže temperature. No drastičniji minusi (niže od -3 ili -4 Celzijevih stupnjeva) bili bi katastrofalni, a tada bi se već moglo pričati o potpunim štetama. Posebice se to odnosi na voćnjake smještene u nizinama, na što često upozorava i struka uoči sađenja novih nasada. Od početka ovogodišnje cvatnje voćki nije bilo izrazito niskih temperatura, ali jučerašnji -1 Celzijev stupanj sigurno je nanio prve štete na pojedinim voćnjacima.

- Još nisam bio u voćnjaku, ali priznajem da me je strah otići. Iz iskustva znam kako štete sigurno ima na voćkama koje su smještene niže, premda intenzitet ovisi o nekoliko čimbenika, prije svega trajanja minusa. Prognoza kaže kako će se noćas temperatura spustiti do nule, a idućih će dana biti u plusu. Bio bih sretan da se prognoze ostvare, no riječ je samo o kratkoročnim prognozama. Bilo je slučajeva travanjskih minusa koji su trajali i po nekoliko dana - kaže Bojan Đurić, suvlasnik PZ-a Bajmok iz Topolja, koji u vlasništvu ima približno 25 hektara relativno mladog voćnjaka marelica na jedinoj baranjskoj uzvisini. Upravo zbog položaja njihova voćnjaka prošlogodišnja je šteta od niskih temperatura tijekom proljeća iznosila samo 20-ak posto, a odnosi se upravo na najniže dijelove nasada. Stručnjaci pak dodaju kako je, osim dužine trajanja ‘‘minusa‘‘, važan podatak je li mraz bio površinski ili je zahvatio krošnju.

Kako bilo da bilo, opasnost za voćare još uvijek nije prošla. Prisjećaju se, primjerice, ožujka 2018. godine, kada su se temperature spustile i do -20 Celzijevih stupnjeva, a pribojavaju se i svibanjskih ‘’ledenih svetaca’’ (Mamercije, Pankreacije, Servacije, Bonifacije i Sofija), koji se protežu od 11. do 15. svibnja. Tih je dana, pričaju stariji, znalo biti mraza, pa čak i snijega.

Ivica Getto
U OBŽ pod voćnjacima 5467 hektara
Prema podacima Jedinstvenih zahtjeva podnesenih od strane poljoprivrednika Agenciji za plaćanja u 2023. godini, uzgojem voća u Osječko-baranjskoj županiji bave se 3184 poljoprivredna gospodarstva na površini od 5467 hektara. Najznačajnija je proizvodnja lijeske, oraha, višnje, jabuke i šljive.

Prema Upisniku voćnjaka u Hrvatskoj (APPRRR) s kraja 2022. godine, proizvodnja voća se obavlja na 40.107 hektara (3,44 % ukupne poljoprivredne površine). Najzastupljeniji si nasadi oraha, slijede lijeska, jabuka i šljiva, a značajnije površine zauzimaju još višnje i mandarine.

Možda ste propustili...

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike