Mozaik
“VJERUJEM U ČUDA”

Psihomodo pop će 40. rođendan slaviti koncertima
Objavljeno 21. ožujka, 2024.
Fantastični nastupi startaju već 12. travnja u školskoj sportskoj dvorani Mladost u Karlovcu

Velika koncertna turneja po Hrvatskoj kultnog punk-rock sastava Psihomodo pop pod nazivom "Vjerujem u čuda" najvjernijim će fanovima priuštiti vrhunac rock and roll i punk iskustva s prepoznatljivim potpisom dugim nevjerojatnih 40 godina.



Punk-rock iskustvo godine u obliku fantastičnih nastupa poznatog benda starta već 12. travnja u školskoj sportskoj dvorani Mladost u Karlovcu. Zatim, 25. svibnja, slijedi show u Splitu, u Športskom centru Gripe, a Riječani će u popularnim hitovima poznatih rockera uživati 14. lipnja u dvorani Centra Zamet. Turneja će 12. listopada izići i na zagrebačkoj postaji, kada će bend održati veliki koncert u Areni Zagreb.

 

 



Prije nego što je Psihomodo pop postao sinonim za "hrvatske Ramonese", zvali su se Neron. Tigran Kalebota Tigi, Smiljan Paradiš Šparka, Neven Kepeski Kepa i Davor Gobac dio su originalne postave, koja se poslije mijenjala. U nju 1985. dolazi Saša Novak Radulović Sale, nakon što ju napušta Kepeski, a 1987. pridružuje 1985. Vlatko Čavar, zvani Brada, te 1995. i Jurij Novoselić Kuzma. Gobac u bend ne dolazi bez iskustva, još kao 13-godišnjak svirao je u punk-sastavu Klinska pomora.

- Mark me izbacio iz benda zato što sam bio klinac, išao sam u sedmi ili osmi razred, nisam smio biti duže od 10 sati vani, a svaki dan sam dolazil u pol 12 s probe - sjeća se Gobac za HRT.

Prije Psihomodo popa Gobac je zapravo imao nekoliko bendova, bilo je čak i poziva u Prljavo kazalište. Prve probe odradio je u garažama u Trnskom, kvartu koji je zbog koncentracije punkera u njemu osamdesetih postao poznat i kao "mali London". Psihomodo pop se nekoliko godina probijao kao demogrupa, a onda se dogodila 1988. i album prvijenac "Godina zmaja".

Psihomodo pop prepoznala je i njegov spot emitirala i legendarna glazbena postaja MTV - sjetit će je se analogna generacija, ona koja je glazbu konzumirala prije interneta. Biti na MTV-u u ono vrijeme bila je velika stvar. Te je godine Psihomodo pop dobio i nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za glazbu, kao i nagradu za otkriće godine. Odlaze na turneju u Nizozemskoj, po ondašnjem SSSR-u održavaju brojne koncerte, sviraju kao predgrupa svojim uzorima - grupi Ramones. Živjeli su svoje snove, puni optimizma.

No njihov drugi album "Sexy magazin" zbog Domovinskoga rata ostaje bez koncertne promocije. Godine 1992. izlazi album "Tko je ubio Mickey Mousea", namijenjen djeci. Pjesme s tog albuma grupa je izvodila u raznim dječjim emisijama, u kojima su se pojavljivala i druga lica koja će tek poslije postati poznata. Gopca mnogi pamte i po liku Milana Blentona, svemirskog heroja - ne pretjerano bistrog, ali velika srca.

“Srebrne svinje", "Unpljugd", "Sextasy", "Debakl", "Plastic Fantastic"... Teško je nabrojiti sve studijske i live albume, kao i kompilacije koje su obilježile 40 godina impozantne karijere, o kojoj svjedoči i podatak da su višestruki dobitnici diskografske nagrade Porin.

Četiri godine nakon nagrađivanog i hvaljenog albuma "Digitalno nebo", Psihomodo pop novim singlom "Dižeš me" najavio je novi studijski album "Vjerujem u čuda", koji izlazi ove godine i koji je ujedno naziv velike turneje po Hrvatskoj.

- Mislim da imamo najbolje snimljen album u karijeri - izjavio je Gobac o novom albumu.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike