Crna kronika
INTERNET JE RAJ ZA KIBERNETIČKE KRIMINALCE

Lažni kriptobroker ukrao Slavoncu 9250 € s računa, lopov je strani državljanin
Objavljeno 20. ožujka, 2024.

Iako policija svakodnevno upozorava građane da ne daju svoje osobne i podatke u vezi s bankarstvom nikome, građani to i dalje čine - i ostaju bez teško stečene ušteđevine. U utorak je policija u Slavoniji izvijestila o više prijevara, a jedan prevarant je otkriven. Kriminalističkim istraživanjem službenika Prve policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 31-godišnji stranac prevario 62-godišnjaka. Tijekom lipnja 2023. godine 62-godišnjak je u tri navrata u ime kupnje "bitcoina" osobi koja mu se predstavila kao broker, s kojim je komunicirao preko mobitela, dostavio šifru mTokena tekućeg računa s pomoću kojeg je prevarant s njegova računa također, u tri navrata, skinuo ukupno 9250 eura.



Dvije prijevare još uvijek nemaju identitet lopova. Od 28. veljače do 18. ožujka nepoznata je osoba preko društvene mreže stupila u kontakt s 60-godišnjakinjom s područja Đakova te ju je lažnim prikazivanjem činjenica oko dobitka na nagradnoj igri dovela u zabludu. Žena joj je uplatila više od 3700 eura. U drugom slučaju, preko Internet oglasnika, 71-godišnjak iz Osijeka se 16. ožujka javio nepoznatoj ženskoj osobi s kojom je dogovorio kupnju i dovoz automobila za 1600 eura. Nakon što je uplatio navedeni iznos na račun nepoznate osobe, prevarantica se više nije javljala niti mu je isporučila željeno vozilo.

U utorak je 66-godišnjak prijavio prijevaru vinkovačkim policajcima. Njega je preko mobitela nazvala ženska osoba koja ga je nagovorila da joj dostavi preslike osobne iskaznice i bankovne kartice kako bi mu uplatila na račun dobit ostvarenu trgovanjem kriptovalutama. Novac mu nije uplaćen, nego mu je s ruačuna skinuto nekoliko stotina eura.

- Uvijek zatražite nepristrani financijski savjet prije nego što uložite novac. Odbijte iznenadne pozive o mogućnostima ulaganja. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju veliku dobit, zajamčeni povrat ili sigurna ulaganja. Ako ste već bili žrtva prijevare, prevaranti će vjerojatno pokušati ciljati na vas ponovno ili prodati vaše podatke drugim prevarantima, stoga budite na oprezu. Ako primijetite nešto sumnjivo, obratite se policiji - savjetuju iz PU vukovarsko-srijemske.

Internet je postao neizostavan dio našeg svakodnevnog života, a sve više građana i poslovnih subjekata prepoznaje njegovu važnost kao platformu za poslovanje i komunikaciju. Zbog toga je postao iznimno privlačan kibernetičkim kriminalcima koji se koriste iznimno sofisticiranim trikovima i obećanjima kako bi dobili novac.

- Posljedice takvih prijevara su ozbiljne, dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja, narušavanja ugleda i često izazivaju dugotrajni emocionalni stres kod žrtava i njihovih obitelji. Kako bismo smanjili vjerojatnost da postanemo žrtva, najučinkovitiji način je ponašanje koje se temelji na samozaštiti, a to postižemo informiranošću i educiranjem. Neočekivano ste osvojili nevjerojatnu ponudu za putovanje?! Potvrdili ste je klikom "Slažem se", ali, nažalost, ni traga ni glasa od putovanja i novca. Odlučili ste uložiti u kriptovalute koje su obećavale goleme profite, no, nažalost, vaš je novac nestao bez traga. Očekivali ste dolazak voljenog doktora iz egzotične zemlje i platili mu putovanje?! Nažalost, oženio se vama, ali samo za novac! Sve su ovo samo neki od primjera kibernetičkih prijevara koje prevaranti koriste kako bi vam ukrali novac. Kako biste ih preduhitrili, ključno je znati prepoznati znakove i biti na oprezu - kažu iz MUP-a.

Projekt “Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta” koji provodi MUP u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjen je jačanju kapaciteta policije nabavom računalnih sustava za istraživanje otvorenih izvora na internetu i Darknetu te za specijalizirane treninge policijskih službenika za kibernetički kriminalitet.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

POLICIJA POZIVA GRAĐANE DA VRATE ORUŽJE

Pronašao minu radeći u polju

Najčitanije iz rubrike