Novosti
ZABRINUTOST

Oglašena crvena uzbuna zbog klime
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Prošle godine srušeni su svi globalni klimatski rekordi, upozorila je u utorak Svjetska meteorološka organizacija (WMO), izrazivši posebnu zabrinutost zbog zagrijavanja oceana i topljenja morskog leda.



Svjetska meteorološka organizacija u svojem je godišnjem izvješću o stanju globalne klime istaknula da su prosječne temperature dosegle najvišu razinu u 174 godina mjerenja - 1,45 Celzijevih stupnjeva iznad predindustrijskih razina. Temperature oceana bile su najviše u 65 godina mjerenja i više od 90 posto mora doživjelo je toplinski val, navodi WMO. “WMO oglašava crvenu uzbunu svijetu”, rekla je glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo, koja je na dužnost stupila u siječnju. “Ono što smo doživjeli 2023., osobito nezapamćena toplina oceana, povlačenje ledenjaka i gubitak morskog leda na Antarktici, razlog je za posebnu zabrinutost”, istaknula je Saulo.



Klimatske promjene, potaknute izgaranjem fosilnih goriva, uz klimatski fenomen El Nino, srušile su 2023. rekorde. Znanstvenici upozoravaju da bi ova godina mogla biti i gora jer El Nino podiže temperature. Izvješće je upozorilo na veliko smanjenje morskog leda na Antarktici. Najviša izmjerena razina iznosila je milijun četvornih kilometara manje od prethodnog rekorda, što odgovara otprilike površini Egipta. Taj trend, u kombinaciji sa zatopljavanjem oceana, zbog čega se voda širi, pridonio je više nego dvostruko većoj stopi podizanja morske razine u proteklom desetljeću u odnosu prema razdoblju od 1993. do 2002., prema WMO-u. Toplina je bila koncentrirana u sjevernom Atlantku, gdje su temperature potkraj 2023. bile prosječno 3 Celzijeva stupnja iznad prosjeka, navodi se u izvješću Svjetske meteorološke organizacije, agencije koja djeluje pri Ujedinjenim narodima.



Više oceanske temperature pogađaju osjetljive morske ekosustave i mnoge riblje vrste pobjegle su sjevernije od tog područja, u hladnije vode. H
Najčitanije iz rubrike