Regija
U TIJEKU RADOVI UZ SAVSKU ŠETNICU

Protupoplavni montažni sustav štitit će Županju
Objavljeno 20. ožujka, 2024.
Sustav će se slagati po potrebi, pri pojavi velikih voda rijeke Save, a vrijednost radova je 655.669,42 eura bez PDV-a
ŽUPANJA



Nakon što su, zbog puknuća savskog nasipa u Rajevu Selu i Račinovcima, istočni dio županjske Posavine u svibnju 2014. godine poharale nezapamćene poplave, a i Županja je bila na korak do katastrofe kada je podivljala Sava rasla 13 centimetara na sat i bilo je samo pitanje trenutka kada će golema vodena sila probiti nasip i potopiti grad, Hrvatske su vode krenule u realizaciju projekta modernizacije lijevoobalnog savskog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške. Nasipi su dodatno ojačani, osigurana je ujednačena razina sigurnosti od prodora i odgovarajući pristup nasipu u svrhu provedbe mjera obrane od poplava. Provedenim je mjerama osigurana sigurnost građana i njihove imovine, što je i osnovni cilj projekta, pa visoki vodostaji rijeke Save, poput spomenutoga vodenog vala iz 2014., više ne bi trebali predstavljati problem.



Na savskoj šetnici u Županji, gdje je prije deset godina mnoštvo građana neumorno punilo vreće s pijeskom i gradilo zečje nasipe koji su obranili grad od vodene bujice kada je Sava dosegnula povijesni vodostaj od 1191 centimetar i izdigla se metar iznad krune nasipa, u tijeku su dodatni radovi. U sklopu projekta rekonstrukcije lijevoobalnog savskog nasipa, od rampe "Muzej Topola" do stepeništa i križa na nasipu, radi se na povećanju sigurnosti zaštite od poplava i štetnog djelovanja voda. Riječ je o dijelu nasipa koji se proteže uz Zavičajni muzej "Stjepan Gruber", gdje je kod visokih voda rijeke Save uočeno pojačano procjeđivanje kroz zemljani trup obrambenog nasipa (tijelo i/ili temeljno tlo).

Do kraja ove godine savska će šetnica u Županji dobiti zaštitni protupoplavni montažni sustav radi smanjenja mogućnosti sloma nasipa, što bi prouzročilo veliku opasnost za ljude i materijalna dobra, a montirat će se prema potrebi, kao zaštita od visokog vodostaja Save. U Hrvatskim vodama objašnjavaju da se prilikom rekonstrukcije (sanacije) zadržava trasa postojećeg nasipa. Tehničkim je rješenjem predviđena vodonepropusna zavjesa u vidu čeličnog žmurja (talpi) pri nožici nasipa na vodnoj strani uz oblogu pokosa bentonitnim tepihom s potrebnim nadslojem. Uz postojeće armiranobetonske žardinijere i klupe postavljene na vodnoj strani šetnice, koje imaju funkciju zaštitnog zida za obranu branjenog područja od ekstremno visokih vodostaja Save, izgradit će trakasti temelj za potrebe postavljanja protupoplavnog montažnog sustava. Trakasti temelj ujedno služi i za sidrenje bentonitnog tepiha. Iznad čeličnog žmurja izradit će se armiranobetonska greda od koje će se složiti travna rešetka kao zaštita od površinske erozije pokosa. Nad travnom rešetkom do trakastog temelja montažnog sustava radi se završna armiranobetonska grada. Montažni sustav nije stalno postavljena oprema, već se slaže po potrebi pri pojavi velikih voda rijeke Save.

U sklopu tog projekta, najavljuju iz Hrvatskih voda, zamijenit će se i info-pano na savskoj šetnici u Županji, koji je već nekoliko godina neispravan, a popravak je skuplji od nabave novoga.

Marija Lešić Omerović
NA ŠETNICU STIŽE I NOVI INFO-PANO
U II. kvartalu prošle godine, napominju iz Hrvatskih voda u odgovoru na upit Glasa Slavonije, objavljen je otvoreni postupak nabave za izvođenje radova te su pregledane i ocijenjene zaprimljene ponude. Za izvođača je izabrana Zajednica ponuditelja JET-SET d.o.o. Vrbanja i SOKOL d.o.o. Vinkovci, čija je ponuda iznosila 655.669,42 eura bez PDV-a. Rok izvođenja radova je 12 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Trenutačno se izvodi ugradnja čeličnog žmurja (talpi) i očekuje se da će cjelokupni radovi biti završeni krajem ove godine.

Možda ste propustili...

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike