Sport
ŠTO DO OLIMPIJSKIH IGARA?

Izbornik ima dovoljno vremena pripremiti veliku akciju - Pariz
Objavljeno 19. ožujka, 2024.
Ždrijeb za olimpijski turnir održat će se 16. travnja, za Pariz Sigurdsson mora odabrati samo 14 igrača

Vezani članci

VEĆE I OD OLIMPIJSKIH IGARA

Sigurdsson je pokazao svoju čovječnost

Poznati su svi sudionici olimpijskog turnira za rukometaše. Uz Hrvatsku, koja je u kvalifikacijskoj skupini ostvarila tri pobjede, plasman u Pariz na turniru u Hannoveru ostvarila je i Njemačka pobjedom u posljednjem kolu nad Austrijom.



Čovjek za Igre


Igre su već vizirali Francuska kao domaćin, Danska kao svjetski prvak, Švedska kao brončana na Europskom prvenstvu i kao najbolje plasirana reprezentacija na nedavnom EP-u u Njemačkoj iza Francuske i Danske, Egipat kao prvak Afrike, Argentina kao osvajač američkog rukometnog natjecanja i Japan, koji je bio najbolji u azijskim kvalifikacijama za Olimpijske igre. Tada je selekciju Japana vodio Dagur Sigurdsson, sadašnji izbornik Hrvatske. Tako se Dagur može pohvaliti da je na Olimpijske igre u Pariz odveo čak dvije selekcije, a Hrvatska će mu biti treća reprezentacija s kojom će nastupiti na OI-ju. S Njemačkom je u Riju de Janeiru 2016. osvojio broncu, a na prošlim Igrama, u Tokiju, vodio je domaćina Japan. Osim u Hannoveru kvalifikacijski turniri igrali su se još u španjolskom Granollersu i mađarskoj Tatabanyi. Iz Granollersa u Pariz se plasirala domaćin Španjolska i Slovenija, kojoj će to biti već četvrti nastup na Olimpijskim igrama. I u Tatabanyi su mjesto u Parizu osigurali domaćini Mađari, ali kao drugoplasirani, iza Norveške. Upravo Norveška jedina je reprezentacija s kojom se Hrvatska sigurno neće naći u skupini na Olimpijskim igrama, koje počinju 26. srpnja i traju do 11. kolovoza. Olimpijski turnir za rukometaše počet će dan prije službenog otvorenja, a završiti posljednjeg dana Igara. Prvi dio igrat će se u dvorani Paris Expo, a knock-out faza i borba za medalje preselit će se na stadion "Pierre Mauroy" u Lilleu.

Samo 14 igrača


Ždrijeb skupina bit će 16. travnja, a reprezentacije su već raspoređene prema mjestima nositelja. Pomalo začuđuje što je domaćin Francuska, kao aktualni europski i olimpijski prvak, tek u četvrtom "šeširu", zajedno sa Slovenijom, pa razvrstavanje definitivno ne možemo nazvati jakosnim skupinama. U prvoj skupini zajedno su Danska i Španjolska. Hrvatska je u drugoj skupini s Norveškom, u trećoj su Mađarska i Njemačka, u petoj Švedska i Egipat, a u šestoj Japan i Argentina. Idealan ždrijeb? Recimo, Španjolska, Njemačka, Slovenija, Egipat i Japan premda smo svjesni da idealnoga neće biti. Stoga prvi događaj koji je važan za hrvatsku rukometnu reprezentaciju bit će upravo taj ždrijeb 16. travnja. Dagur Sigurdsson prvi sljedeći put igrače na okupu imat će u reprezentativnom tjednu u prvoj polovini svibnja. Od 6. do 12. svibnja Hrvatska će sudjelovati na turniru u Oslu. Uz domaćina, nastupit će Danska i Argentina, sve redom sudionici Olimpijskih igara. Nakon završetka klupske sezone slijedi kraći odmor, a onda otprilike mjesec dana priprema. Zasad je nepoznato na kojoj lokaciji, pretpostavlja se da će to biti negdje u unutrašnjosti s obzirom na zauzetosti hotela na Jadranu tijekom lipnja i srpnja. Do odlaska u Pariz Sigurdsson će imati tešku zadaću izbora onih koji će nastupiti na Olimpijskim igrama. Situacija mu je otežana jer će u zapisniku na Olimpijskim igrama moći biti samo 14 igrača. Na velikim rukometnim natjecanjima, a takvo je bio i posljednji kvalifikacijski turnir, u zapisniku smije biti 16 igrača.

Krešimir Lacković
Preko Pariza do stadiona u Lilleu
Hrvatska je kao pobjednik turnira u Hannoveru smještena u pot 2, zajedno s Norveškom, koja je bila pobjednik kvalifikacijskog turnira u mađarskoj Tatabanyi. To znači da je Norveška jedina reprezentacija s kojom Hrvatska ne može igrati u prvom krugu. Naime, potovi, ili “šeširi” složeni su sa po dvije reprezentacije, iz svakog pota se izvlači jedna kuglica i raspoređuje u skupinu A ili skupinu B. Budući da je na olimpijskom turniru 12 momčadi, one će ždrijebom biti raspoređene u dvije skupine po šest sastava. Nakon što odigraju svaka sa svakom prvi dio natjecanja, slijedi nokaut-faza, najprije četvrtfinale, zatim polufinale te borba za broncu i veliko finale. Prvi dio natjecanja igra se u South Paris Areni 6, a završni u Lilleu na stadionu “Pierre Mauroy”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike