Mozaik
PREMINUO JE IGOR SAVIN

Svestrani glazbeni umjetnik glazbu je zavolio u Osijeku
Objavljeno 19. ožujka, 2024.

U dobi od 77 godina preminuo je skladatelj, klavijaturist, vibrafonist, aranžer i producent Igor Savin.



Rođen u Zagrebu, živio je i školovao se u Osijeku od 1947. do 1967. godine. Odrastao je u klasičnoglazbenom okrilju uz oca istaknutog hrvatskog dirigenta, skladatelja i opernog redatelja Dragutina Savina (dugogodišnji ravnatelj Osječke opere), koji ga je još u predškolskoj dobi često vodio sa sobom na pokuse u osječko Hrvatsko narodno kazalište. Najraniji susret s kazalištem razvio je u budućem skladatelju poseban senzibilitet za glazbu u službi drame. Stilski ga je odredilo rano iskustvo brodskog pijanista kada je turiste satima morao zabavljati popularnim i vlastitim improviziranim skladbama u salonskom tonu. Naime, kao klasično školovani glazbenik (studirao je na Teorijskom odjelu Muzičke akademije u Zagrebu) Savin je bio jedan od prvih hrvatskih polaznika prestižnog američkog učilišta za suvremenu glazbenu industriju Berklee College of Music u Bostonu, gdje je studirao harmoniju, improvizaciju i skladanje kod profesora Halla Grossmana.

Djelovao je kao pijanist, vibrafonist i klavijaturist od 1969. do 1984. godine u filmskim orkestrima i ansamblima te big bendovima u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Kubi, SAD-u, Kanadi, Francuskoj, Irskoj, Meksiku... Naime, još kao osamnaestogodišnjak utemeljio je svoj prvi jazz-sastav. Svirao je klavir i vibrafon u simfonijskim, studijskim i festivalskim orkestrima te u Big bandu HRT-a, u kojem je godinama djelovao kao glazbeni producent. Surađivao je s najznačajnijim hrvatskim jazz-glazbenicima i nastupao na raznim jazz-festivalima. S orkestrima HRT-a nastupio je na 750 koncerata kao pijanist, vibrafonist i klavijaturist.

Godine 1984. utemeljio je elektronički studio Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskoga za snimanje elektroničke glazbe, a potom je djelovao u vlastitom digitalnom studiju. Uz saksofonista Željka Kovačevića djeluje u duu Modo Novo, s kojim je održao niz koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio albume "Modo Novo - Musica sacra antiqua croatorum", "Music of Erik Satie, Live in Dubrovnik" i "Musica sacra antiqua croatorum - Christus natus est hodie". Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih nagrade Međunarodne federacije kino klubova, počasne diplome Gijon 1997. te Nagrade Miroslav Sedak – Benčić Hrvatskog društva skladatelja 2004. godine za skladbu "Vitar piri".

Autor je glazbe za 165 filmova, 67 kazališnih predstava, 14 baleta, oko 850 vlastitih orkestralnih djela, 200 najavnica za svjetske i domaće filmske i sportske manifestacije te 1500 aranžmana za različite orkestre. Od 1998. do 2004. s ansamblom Modo Novo na 50 koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu nastupao je kao pijanist njegujući obrade starocrkvenih i pučkih popijevki te glazbu Erika Satiea. Objavio je 15 CD-ova te je bio višestruko nagrađivan za instrumentalnu te filmsku i kazališnu glazbu. Nadahnuće za svoje skladbe, posebice na polju jazza, nerijetko je pronalazio u narodnim glazbenim motivima. T.K.
OSJEČKA LEGENDA
Vijest o njegovoj smrti objavio je i Dražen Dragušica na stranici koja prati njegovu emisiju na Radiju Osijek Draženov glazboplov te udrugu koja je iz nje izniknula Osječki glazboplov. “Otišla je još jedna osječka legenda. U 78. godini napustio nas je Igor Savin, kompozitor, aranžer, multiinstrumentalist, jazzer, pionir elektronske glazbe na ovim prostorima. Čovjek koji je proveo dvadeset najljepših godina baš ovdje, u Osijeku”, rekao je Dragušica.

Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

Najčitanije iz rubrike