Novosti
POLITIČKI KRAH: GRBIN ODVEO SDP IZVAN USTAVA

Ustavni sud oštro upozorio Zorana Milanovića i SDP: Možemo i poništiti izbore
Objavljeno 18. ožujka, 2024.
Miroslav Šeparović: Imamo političku krizu, ali i institucije koje je mogu otkloniti

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da predsjednik Republike Zoran Milanović dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke. To isključuje bilo kakvu mogućnost da bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade RH i da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji, izvijestio je na konferenciji za novinare Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda.

Ostavka nužna



Ustavni sud u svojoj odluci dodaje da je Milanovićevo kandidiranje, dok obnaša dužnost predsjednika, na listi bilo koje političke stranke ili nezavisne liste za izbor zastupnika te isticanje njega kao kandidata za predsjednika vlade ili neku drugu dužnost, nespojivo s njegovim ustavnim položajem i ovlastima te načelom diobe vlasti. Ako se, polazeći od njegovih izjava, predsjednik Republike za vrijeme obnašanja te dužnosti kandidira za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, ili istupa u javnosti kao budući kandidat za predsjednika Vlade, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u kojem slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora, zaključio je Ustavni sud. Dodaju da se u tom slučaju izbori za novog predsjednika Republike moraju održati u roku od 60 dana od dana preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika. U slučaju ostavke predsjednika RH i preuzimanja dužnosti privremenog predsjednika, privremeni predsjednik Republike ne može istodobno, uz obnašanje te dužnosti, biti i kandidat za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, smatra Ustavni sud. Podsjećaju i da odgovornost za pravne posljedice ustavnopravno neprihvatljivih odluka snose njihovi donositelji te da je svako djelovanje odnosno ponašanje predsjednika RH protivno navedenim ustavnim zabranama i zahtjevima suprotno Ustavu. Ustavni sud naglašava da će cijeli izborni proces ovih parlamentarnih izbora biti pod strogim nadzorom Ustavnog suda. Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz članka 89. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, počevši od kandidacijskog postupka pa na dalje, istaknuo je Šeparović.

U dokumentu naslovljenom "upozorenje" Ustavni sud uvodno je naveo da je razmatrao Milanovićevu najavu kandidature na listi SDP-a, ali i Facebook izjavu da će nakon izborne pobjede odstupiti sa svoje dužnosti, a do preuzimanja nove dužnosti predsjednika vlade obnašati dužnosti predsjednika RH. Ustavni sud razmatrao je i Milanovićevu izjavu s Facebooka od nedjelje da će "ostati kandidat za premijera bez obzira na to hoće li ostati na listi SDP-a". U upozorenju navode da je Ustavni sud dužan pravodobno upozoriti sva tijela koja na bilo koji način sudjeluju u izbornom procesu, kao i sve sudionike izbornog procesa, na neposrednu odgovornost za odluke koje donose. Te odluke moraju biti usklađene s temeljnim vrednotama hrvatske ustavne države. Podsjećaju da predsjednik države predstavlja i zastupa RH u zemlji i inozemstvu, brine se za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti, odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti. Predsjednik je, dodaju, vrhovni zapovjednik oružanih snaga, raspisuje izbore za Hrvatski sabor i saziva ga na prvo zasjedanje te povjerava mandat za sastavljanje vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika. Za ovu odluku glasovalo je devet sudaca - Šeparović, Snježana Bagić, Mato Arlović, Branko Brkić, Mario Jelušić, Josip Leko, Davorin Mlakar, Rajko Mlinarić i Miroslav Šumanović. Protiv su bili suci Sergej Abramović i Ingrid Antičević Marinović, a Goran Selanec i Lovorka Kušan nisu glasovali jer su smatrali da nema uvjeta za donošenje odluke, pa su napustili sjednicu. Šeparović je zaključio da je Milanović, s obzirom na navedene stavove Ustavnog suda, od petka kada je najavio kandidaturu postupao neustavno.

Miroslav Šeparović ocijenio je kako imamo političku, a ne ustavnu, krizu, ali i institucije koje je mogu otkloniti. "Državno izborno povjerenstvo odgovara za provođenje izbora i nadam se da će svoju zadaću kao i dosad izvršavati. Neću odgovarati na hipotetska pitanja. Što će biti ubuduće, hoćemo li morati posezati za ustavnim ovlastima... Ima dovoljno instrumenata za vođenje kampanje i nema potreba da se pribjegava neustavnim sredstvima", poručio je Šeparović. Odgovarajući na novinarska pitanja, Šeparović je rekao da Milanović može biti mandatar nakon izbora, ako će se do tada ponašati sukladno Ustavu i zakonu. "Mogućnosti ne želim prejudicirati. Nadam se i uvjeren sam da do drugih mogućnosti neće trebati ni doći i da će se predsjednik i SDP pridržavati Ustava i upozorenja", rekao je Šeparović. Dodatno je pojasnio kako Milanović ne smije nastupati djelatno u kampanji, promovirati stranku, sudjelovati na skupovima i davati intervjue kao kandidat na izborima.

“Rijeke pravde"



Na pitanje može li predsjednik SDP-a Peđa Grbin sada reći da je Milanović SDP-ov kandidat za premijera, Šeparović je odgovorio novinarima kako prejudiciraju da će Grbin reći: "Ja ne poštujem odluku Ustavnog suda i ja se toga neću držati". "Ja ne vjerujem da će Grbin to reći jer je to protivno vladavini prava", nadodao je. Šeparović je za slučaj da se Milanović ogluši o zaključke Ustavnog suda istaknuo da će se sud koristiti svim opcijama - do poništavanja svih izbornih radnji, ali je ocijenio kako je siguran da to toga neće doći. "Ova odluka ne sprječava predsjednika da i dalje, kao osoba koja ima ustavne ovlasti, nastupa kao predsjednik Republike. Ali ono što je od petka radio više ne smije", naglasio je.

Novinare je zanimalo može li Milanović biti razriješen dužnosti predsjednika RH. "Postupak o razrješenju nismo vodili. To je nemoguće u ovom trenutku. Nismo utvrđivali povredu Ustava koja bi dovela do prestanka njegove dužnosti, ali smo utvrdili da je predsjednik kršio Ustav od petka do nedjelje tako što je sudjelovao u izjavama stranke i govorio da će biti kandidat za premijera". Šeparović je rekao i da ne može govoriti hoće li doći do toga da se Milanovića proglasi nesposobnim, naglasivši kako ta izjava za njega ne postoji. Predsjednik Ustavnog suda je precizirao da je dvoje sudaca, koji su glasali protiv odluke, svoj postupak argumentiralo tehničkim poteškoćama jer nije do kraja razjašnjeno kad predsjednik RH može nastupati i sudjelovati u političkim procesima.

Poigravanje Milanovića i SDP-a Ustavom i pravilima izbornog procesa moglo bi donijeti politički krah toj stranci i njezinoj predizbornoj koaliciji. Dio SDP-ovih partnera, poput IDS-a, pozvao je Milanovića i koaliciju lijevo-liberalnih stranaka da poštuju upozorenje Ustavnog suda radi uredne provedbe izbora, te zadrže razinu političke kulture i poštovanja institucija koju "godinama gradimo".

Međutim, Grbin, bar prema javnom istupu nakon objave odluke Ustavnog suda, ne namjerava odustati. Na početku konferencije za novinare rekao je da "rijeke pravde dolaze", upotrijebivši iste riječi koje su bile i Milanovićeva prva reakcija na objavu Miroslava Šeparovića. "Neki su se toliko uspaničili da su upotrijebili sve kumske i druge veze kako bi osigurali da ih odluka Ustavnog suda, ovaj svojevrsni pokušaj puča, ali s pištoljem na vodu, pa će i rezultati biti takvi, kao da na tebe netko puca pištoljem na vodu, dakle, pokušali su iskoristiti da ih ova odluka Ustavnog suda spasi od izbornog potopa. Neće", rekao je Grbin. "Imamo plan C, imamo sve planove. Odluku Ustavnog suda moram poštovati. Ja od danas ne smijem govoriti da je Zoran Milanović kandidat, da će dobiti mandat za sastavljanje vlade i da će Zoran Milanović biti premijer. Bar do objave izbornih rezultata. Nakon izbora ćemo to uskliknuti", naglasio je. Na upit je li svjesno išao kršiti Ustav, rekao je da nije. Grbin je, podsjetimo, pravnik po struci.

Dijana Pavlović
MILANOVIĆ: OVA ODLUKA JE USTAVNI PUČ

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je odluku Ustavnog suda ustavnim pučem. “S takvim ljudima mi imamo posla. Ja apeliram na svoje kolege, prijatelje i na hrvatski narod i građane, jer oni će na kraju presuditi ovu ustavnu krizu, koja je ustavni puč, s takvim ljudima se ne može drukčije. Dakle, to se mora riješiti izborima”, rekao je Milanović u Veloj Luci. “Oni stoje između volje hrvatskih birača da slobodnim izborima naprosto odaberu nakon sedam i pol godina zuluma i kriminala HDZ-a (...), da kažu jesu li za to, nisu li za to”, ocijenio je Milanović.

No poručio je da će na kraju biti hrvatski premijer i biti mandatar, na legalan i pristojan način, ali da “toj bandi neće reći kako”. Pozvao je i građane da se na izborima ujedine protiv HDZ-a i “bande Andreja Turudića”, glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo!, za Domovinski pokret, za Most. “Sve je dobro. Ništa nije loše, ovo su vremena u kojima se borimo za - virtualno, ne stvarno - život ili smrt”, poručio je Milanović.

PEĐA GRBIN: NEMA ŠANSE

 

Iako je problematizira, Grbin je najavio da će SDP poštovati upozorenje Ustavnog suda jer su, ističe, stranka Ustava i zakona. Kazao je i da bi Milanoviću prvi rekao da ne dolazi u obzir da podnese ostavku i onda ide na izbore, “nema šanse”, jer bi, ističe, nakon ovoga što se dogodilo s Ustavnim sudom HDZ dobio potpunu kontrolu nad vojskom i tajnim službama.

Dodao je da je “izvjesni MŠ svojedobno bio na čelu jedne tajne službe devedesetih, pa se pratilo i prisluškivalo opozicijske političare i novinare i radili se dosjei”. “Ne dopuštam da se to sada dogodi u izbornoj utakmici i u ovom trenutku predsjednik RH Zoran Milanović jedina je brana između HDZ-a i potpunog ovladavanja tajnim službama i vojskom”, poručio je Grbin.

Mlinarić: On je postigao svoj cilj

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ističe kako je zaključak Ustavnog suda da se predsjednik Zoran Milanović ne može kandidirati za premijera i ne može sudjelovati na izborima očekivan, ali da je on svoj cilj napravio. Kaže da nitko ne zna kako će se Milanović ponašati dalje, a da je Hrvatska zarobljena na dva brda, Pantovčaku i Banskim dvorima. Tvrdi da je nakon odluke Ustavnog suda ljevica i dalje privilegiranija na izborima s obzirom na ulogu predsjednika. H

Možda ste propustili...

KUĆANSTVA U PLUSU 6,2 MILIJARDE EURA U GODINU DANA

Veća financijska imovina, a i obveze

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

Najčitanije iz rubrike