Novosti
ANALIZA INSTITUTA ZA JAVNE FINANCIJE

Grad Osijek realno je planirao prihode, općine manje uspješne
Objavljeno 18. ožujka, 2024.

U planiranju, a potom i izvršavanju proračuna najmanje su precizne općine, slijede ih gradovi te županije. Među općinama koje su ukupne prihode najviše, čak više od 65 posto, precijenile, nalaze se i dvije iz Osječko-baranjske županije - Podravska Moslavina i Vuka. S druge strane, Grad Osijek je među onim jedinicama lokalne samouprave koje su svoje proračunske prihode najrealističnije planirale - s odstupanjem manjim od pet posto. Općina Antunovac je pak među onim jedinicama koje su imale veliko odstupanje (65 posto) u planiranju svojih rashoda.



Pokazala je to analiza objavljena u novom broju "Osvrta" Instituta za javne financije o vjerodostojnosti planiranja proračuna lokalnih jedinica. Autorica Simona Prijaković analizirala je podatke o planiranim i ostvarenim proračunima s naglaskom na odstupanja ostvarenih od planiranih proračuna u razdoblju od 2020. do 2022. godine. "Lokalne jedinice redovito planiraju veće prihode i rashode nego što ih ostvare tijekom godine. Budući da nije lako ostvariti proračun točno onako kako je planiran, prihvatljivim se obično smatra do pet posto odstupanja ostvarenoga od izglasanoga proračuna. Odstupanja su često neizbježna, ali je ključno da vlasti uz proračunske dokumente o izvršavanju proračuna ponude precizna obrazloženja svih odstupanja", navodi autorica.

Kada je u pitanju analiza za područje Osječko-baranjske županije, Općina Podravska Moslavina u sve tri je promatrane godine imala odstupanje od planiranih prihoda veće od 70 posto (78 posto u 2020.), slijedi ju Vuka. Viškovci su u 2022. godine prihode "promašili" za 77 posto, ali su prosjek ublažile dvije prethodne godine. Među gradovima koji redovito precijene očekivanje svojih prihoda je Belišće (57 posto za 2022. godinu). Na razini države prosječno odstupanje od planiranih prihoda je 29 posto.

Među preciznim planerima, uz Grad Osijek (jedan posto odstupanje u 2022. godini), su općine Marijanci, Petlovac i Čeminac. Osječko-baranjska županija je također realno planirala prihode, odstupanje je prihvatljivih deset posto kao prosjek za tri promatrane godine. "Velika odstupanja prihoda poslovanja mogu biti povezana s pomoći EU-a jer su se lokalne jedinice prijavile na natječaj te planiraju dobiti sredstva iz EU-a, ali navedena se sredstva ne ostvare ili kasni njihov primitak", navodi Simona Prijaković.

Nada se kako će ova analiza potaknuti javnost da dodatno prouči bogate baze podataka Ministarstva financija i svojih lokalnih jedinica te da se detaljnije informira o prikupljanju i trošenju novca iz lokalnih proračuna. Cilj je i potaknuti javnost da se uključi u proračunski proces i pokuša utjecati na realnije planiranje proračuna lokalnih jedinica, kako bi se izbjegla velika odstupanja i mogućnost za manipulaciju proračunom.

Dario Kuštro
Simona Prijaković

Institut za javne financije

Velika odstupanja prihoda poslovanja mogu biti povezana s pomoći EU-a jer su se lokalne jedinice prijavile na natječaj te planiraju dobiti sredstva iz EU-a, ali se ona ne ostvare ili kasni njihov primitak.

POMNO PLANIRANJE
Insitut za javne financije svojom analizom želi upozoriti lokalne jedinice na važnost kvalitetnoga proračunskog planiranja i potrebu ostvarivanja što uravnoteženijih proračuna te potrebu kvalitetnoga obrazlaganja građanima svih odstupanja ostvarenih od planiranih proračuna, uz informiranje o koracima koji će se poduzeti za ispravljanje prethodnih odstupanja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike