Novosti
ZORAN MILANOVIĆ ĆE BITI SDP-OV KANDIDAT NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

Milanović: Ostajem predsjednik RH,
ostavku podnosim nakon izborne pobjede
Objavljeno 15. ožujka, 2024.
Zoran Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović kandidirat će se na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici, o čemu su on i predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestili na konferenciji za novinare, a Milanović najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

"Znam da je bilo puno kritika na moj račun i zato ja na ovim izborima neću biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade", rekao je Grbin u petak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Marulićevom trgu i prepustio mjesto pred mikrofonima Milanoviću, kojega je najavio kao "nositelja SDP-ove liste u I. izbornoj jedinici i uskoro predsjednika Vlade RH".

 Milanović se potom obratio kratkom izjavom, pozvao na okupljanje pojedinaca i stranaka te najavio stvaranje vlade nacionalnog spasa nakon pobjede na izborima.

"U životima svakog od nas postoje trenuci u kojima trebaš izaći iz zone komfora jer drukčije ne može", rekao je istaknuvši kako je taj čas za njega kucnuo "nametom stanovitog Turudića".

"To nije kap koja je prelila čašu, to je kanta koja je prelila septičku jamu svih nečistoća koje guše našu zemlju već godinama", ustvrdio je.

 Svi legalni, legitimni, pristojni načini, i oni možda malo manje pristojni, i pokušaji da se to dokine i spriječi završili su s još većim zulumom, bezobrazlukom, samovoljom, bezakonjem, dodao je.

"Došlo je vrijeme, kako bi rekli moji preci u splitskoj Zagori, da se konji sedlaju", poručio je Milanović te najavio da će okupiti saborsku većinu za "vladu nacionalnog spasa".

"Baš tako – nacionalnog spasa. I punog gasa krenuti u čišćenje Augijevih štala, koje su AP i njegova bulumenta ostavili iz sebe", kazao je.

Čitave rijeke će, baš kao u grčkom mitu, biti potrebne da se to preusmjeri i da bi se to postiglo. "Ovoga puta ne Heraklove rijeke, Alfej i Penej, nego rijeke pravde. Rijeke pravde dolaze", rekao je citirajući stihove pjesme Jure Stublića.

"Obećavam, kao i nekoć, odlučnu i čistu vlast. Lopove, ugnjetače i njihove pomagače izbacit ćemo i zapriječit ćemo im povratak, ali ovog puta na dugo", poručio je.

Sa mnom znate na čemu ste, dodao je te rekao kako se ni on ni njegovi suradnici nisu ogriješili niti se neće ogriješiti o uzuse vlasti koji vrijede u civiliziranim, modernim, zapadnim društvima i demokracijama te pozvao na okupljanje stranaka i pojedinaca.

"Sve neokaljane i čestite političke ljude i stranke pozivam na okupljanje. Razlike među nama postoje i nakon ove objave i trenom ove objave neće prestati. Ali od tih razlika, vjerujem, jača je vjera i snaga u to da možemo raditi zajedno i hoćemo raditi zajedno za dobrobit zemlje koja nam je jedina i do koje je jedino nama zaista stalo. Drugima ili nije ili ni ne znaju za nas", rekao je.

"Rijeke pravde dolaze, izlit će se u proljeće izlit će se u proljeće, cijelom zemljom u proljeće… I vidimo se u jednoj boljoj i vedrijoj zemlji Hrvatskoj", poručio je Milanović s Marulićeva trga na kojem je SDP sazvao konferenciju za novinare nakon što je Milanović kao predsjednik Republike objavio da će se parlamentarni izbori održati u srijedu, 17. travnja.

 

Predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je u petak na Facebooku da će ostavku na mjesto predsjednika Hrvatske, dati nakon parlamentarnih izbora, na kojima će se natjecati kao nestranački kandidat na listi SDP-a te da je uvjeren u pobjedu.

"Odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske", napisao je Milanović na Facebook stranici.

"Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima", dodao je.

(Hina)

Ustavni sud i DIP bez komentara o Milanovićevoj izbornoj kandidaturi


Ustavni sud kao ni Državo izborno povjerenstvo (DIP) u petak nisu željeli komentirati najavu predsjednika Zorana Milanovića da će se kandidirati na predstojećim parlamentarnim izborima na SDP-ovoj listi.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao da je da taj slučaj neće komentirati dok po bilo kojoj osnovi ne dođe pred Ustavni sud.

„Ustavni sud neće ništa komentirati izvan ustavnosudskih postupaka koji će se eventualno voditi pred Ustavnim sudom u vezi ovog slučaja”, izjavio je Šeparović Hini.

Iz DIP-a poručuju da nemaju komentara oko predsjednikovog postupka, jer nije bilo sjednice DIP-a pa se ne mogu službeno očitovati.

Predsjednik RH Zoran Milanović u petak je objavio da će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici te je najavio pobjedu i formiranje vlade nacionalnog spasa.

(Hina)

USTAVNA STRUČNJAKINJA

Barić: Milanović se može kandidirati samo ako da ostavku

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić rekla je u petak da predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću još danas Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako da ostavku sa sadašnje pozicije.

Barić je za Hinu rekla da Milanović ne bi smio izaći na izbore dok je na mjestu predsjednika, no ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

"Ovo je stvarno strašno,  to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju", istaknula je.

Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

"To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku", dodala je.

 

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike