Novosti
HOK: NUŽNO UNAPRJEĐENJE STRUKE

Za frizere i kozmetičare školovanje s više prakse
Objavljeno 12. ožujka, 2024.
Ceh frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore (HOK) smatra kako je radi unaprjeđenja struke nužno trogodišnje obrazovanje s više prakse i osiguranje ruku kao sredstva rada, izvijestili su u ponedjeljak iz HOK-a.

Napominju kako je na nedavno održanoj manifestaciji "Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" na Zagrebačkom velesajmu Ceh frizera i kozmetičara održao panel o stanju u struci i predstavio zaključke koje će uputiti nadležnim tijelima. Uz kontinuirane zahtjeve za porezno rasterećenje članovi Ceha će, kako su kazali, raditi na modernizaciji majstorskih ispita, kao i na standardizaciji, kako bi uvjeti polaganja ispita bili ujednačeni za sve polaznike majstorskih ispita. Također, budući da na tržištu trenutno ne postoji polica osiguranja koja omogućuje osiguranje ruku frizera i kozmetičara kao sredstva rada, Ceh frizera i kozmetičara inicirat će sastanak s predstavnicima osiguravajućih kuća kako bi kreirali ponudu police osiguranja prema potrebama struke.

Članovi Ceha frizera i kozmetičara zauzimaju se i da za poticaje za samozapošljavanje mogu aplicirati isključivo osobe koje su prijavljene kao nezaposlene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje minimalno šest mjeseci, kako se poticaje ne bi zloupotrebljavalo, a vlasnike obrta koji zbog navedenih poticaja gube zaposlenike stavljalo u nepovoljniji položaj. Ceh će se također nastaviti zauzimati za jedinstveni model obrazovanja za tri različita zanimanja - kozmetičar, frizer i pediker, što podrazumijeva trogodišnje obrazovanje s više praktičnog rada. Pritom smatrajda je za upis u navedena zanimanja potrebna provjera fine motorike učenika, te će takav stav zauzeti i zastupati pri izradi kurikuluma za zanimanja iz sektora osobnih usluga.

Predsjednica Ceha frizera i kozmetičara HOK-a Martina Gregur istaknula je kako brojke potvrđuju da su rastuća snaga. U ovom je trenutku, kako je navela, 8807 obrta u Cehu frizera i kozmetičara HOK-a, što je 42 posto više nego posljednjih pet godina i deset posto više nego u proteklih godinu dana. Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita upravo su majstori frizeri, kazala je Martina Gregur, napomenuvši kako su 2023. godine dobili 89 novih majstora frizera, kao i 18 novih majstora kozmetičara. "Upravo je na nama majstorima frizerima obaveza da promoviramo majstorski ispit i njegove prednosti za nastavak karijere svakog frizera", poručila je Gregur.

"Majstori ljepote 2024. - Dani frizera i kozmetičara HOK-a" okupili su više od 300 predstavnika struke na Zagrebačkom velesajmu. Zahvaljujući suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Andrija Štampar", posjetiteljice su tijekom manifestacije mogle besplatno napraviti mamografski pregled. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike