Novosti
PREDIZBORNE KALKULACIJE: ČETVRTA IZBORNA JEDINICA

HDZ ponovno osvaja najviše, mandati DP-u i SDP-u, Most će teško prijeći izborni prag
Objavljeno 7. ožujka, 2024.
Proširenje izborne jedinice na dio Koprivničko-križevačke županije donosi i više birača

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković najavio da će najkasnije 22. ožujka uslijediti raspuštanje Sabora, većina političkih aktera uvjerena je kako će predsjednik Republike Zoran Milanović parlamentarne izbore za 11. saborski saziv raspisati za 12. svibnja.



Anušić predvodi HDZ



Ove će godine hrvatski birači prvo birati novi saziv Sabora, potom i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu i na kraju predsjednika Republike, tako da pitanje hoće li se parlamentarni izbori održati tjedan prije ili poslije ima manje važnu ulogu. To više što već u proljeće 2025. godine slijede izbori za jedinice lokalne uprave i samouprave. Nakon toga redovitih izbornih ciklusa ne bi trebalo biti bar četiri godine, što znači da bi za velik dio gubitnika ovih izbora to mogao značiti i kraj političke karijere.

Uz najavu raspuštanja 10. saziva Sabora Plenković je objavio i na koje ljude u stranci najviše računa na putu prema, kako kaže, novoj uvjerljivoj pobjedi i formiranju Vlade. U četvrtoj izbornoj jedinici nositelj liste bit će ministar obrane Ivan Anušić, što najvjerojatnije znači da će biti i broj jedan na listi HDZ-a u toj izbornoj jedinici. Taj izbor nikoga nije iznenadio s obzirom na to da je Anušić 2020. godine s prve pozicije na listi u četvrtoj izbornoj jedinici HDZ-u donio osam saborskih mandata, ostvarivši tako najbolji rezultat te stranke u istočnoj Hrvatskoj.

Sada su se, međutim, i neke tehničke stvari promijenile te je četvrta izborna jedinica uz Osječko-baranjsku i Virovitičko-podravsku županiju teritorijalno proširena i na sjeverni i istočni dio Koprivničko-križevačke županije. To je donijelo i povećanje ukupnog broja birača s 312.179 na 370.565, prema popisu građana s pravom glasa iz svibnja 2023. Te promjene, bar po onome što pokazuju rezultati anketa stranaka, neće previše utjecati na rezultate u odnosu prema rezultatima izbora prije četiri godine.

HDZ je na izborima 2020. godine bio uvjerljiv i s 44,03 posto glasova osvojio sedam mandata, a uz malu pomoć D Hondta došao i do osmog saborskog mandata. Preostalih šest mandata u četvrtoj izbornoj jedinici u jednakom omjeru, po tri, raspodijelili su zajednička lista SDP-a, HSS-a, HSU-a, Snaga Glas, PGS i IDS i zajednička lista DP-a, Suverenista, Bloka, HKS-a, Hrasta, SU-a i Zelene liste. S dvostruko manje osvojenih glasova, odnosno 20,48 posto, s koalicijske liste SDP-a ušlo je troje članova te stranke, koliko je ušlo i s koalicijske liste DP-a, koja je osvojila 18,94 posto glasova. Oko 250 glasova nedostajalo je listi Mosta da osvoji jedan mandat, no ostali su ispod praga s osvojenih 4,82 posto glasova.


Neslužbene stranačke ankete pokazuju da HDZ na ovogodišnjim izborima osvaja sigurnih sedam mandata, liste DP-a i SDP-a po tri, a da je Most ponovno na granici tog jednog mandata. Sve ostale stranke daleko su ispod i njihovi su rezultati oko jedan ili manje posto, što znači da su dva mjeseca prije izbora daleko ispod praga.

HDZ predvođen Anušićem nema potrebe za previše korekcija jer su ljudi s liste od prije četiri godine i dalje politički aktivni. Pitanje je ipak hoće li Anušić, koji će sastavljati listu, ostaviti baš sva ista imena jer će na njoj trebati naći bar jedno mjesto za HDZ-ovca s područja Koprivničko-križevačke županije. Osim toga, u razdoblju od posljednjih izbora stasali su i radom se nametnuli neki novi članovi, poput Dragana Vulina, tako da se postavlja pitanje hoće li se za njega ili nekog drugog pronaći neka pozicija na listi. Naravno, to bi značilo da bi netko od aktualnih trebao ispasti s nje.

Domovinski pokret na izbore u četvrtoj izbornoj jedinici ide u koaliciji s Demokratskim HSS-om (DHSS). Njihovu će listu nositi potpredsjednik DP-a Mario Radić, a predsjednik stranke Ivan Penava predvodit će listu u petoj izbornoj jedinici. Kako najavljuju iz DP-a, Penava će biti i njihov kandidat za premijera. "Četvrta izborna jedinica je, uz sedmu, jedna od najneprirodnijih izbornih jedinica. Prema našim anketama, imamo tri mandata i krećemo se prema četvrtom. U kampanji nećemo samo kritizirati već ćemo nuditi i rješenja", poručio je Radić, najavljujući u skorom razdoblju i predstavljanje nekih novih imena i iznenađenja.

Most će na izbore u koaliciji s Hrvatskim suverenistima i u četvrtoj izbornoj jedinici listu će predvoditi Josip Skočibušić, koordinator Mosta za pet slavonskih županija i vijećnik u Skupštini Osječko-baranjske županije. Očekuju jedan siguran mandat i nadaju se drugom, a poručuju da su spremni za izbore te se nadaju i nekim pojačanjima kao što je Karolina Vidović Krišto. U petoj izbornoj jedinici njihovu će koalicijsku listu predvoditi Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista. Zanimljivo je da će nositelj liste Mosta s prošlih parlamentarnih izbora u četvrtoj izbornoj jedinici Petar Kopunović Legetin sada biti na listi DP-a.

SDP će u četvrtoj izbornoj jedinici ići s Možemo i to je za sada jedina lista lijeve političke orijentacije koja u ovoj izbornoj jedinici prelazi prag, odnosno prema internim anketama osvaja tri mandata. Isto toliko je naime osvojila i na posljednjim parlamentarnim izborima kada je koalicijska lista brojila čak sedam stranaka.

SDP bez Osječana?



Iako nije željela otkrivati previše pojedinosti iz dogovora sa SDP-om, Katarina Kruhonja, predsjednica platforme Možemo Osijek, najavila je da će imati svog predstavnika među eventualno prolaznim kandidatima, odnosno da će imati svog saborskog zastupnika iz četvrte izborne jedinice.

S obzirom na to da osječka organizacija SDP-a gotovo da i ne postoji od 2017. godine, kada je na njezino čelo došao Boris Piližota i od tada stranka ne zna za dobre rezultate u svim izbornim ciklusima, a što se nastavilo i unatoč smjenama na čelu organizacije, broj jedan ove liste bit će SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Prema informacijama iz izvora bliskih čelništvu stranke u Osijeku na drugom mjestu bi trebala biti Sanja Bježančević, predsjednica županijske organizacije iz Đakova, a treća pozicija bila bi rezervirana za koalicijskog partnera Možemo. To znači da osječki SDP, premda Osijek nosi četvrtinu ukupnog broja birača cijele izborne jedinice, ne bi imao svog kandidata među potencijalno prolazna tri, koliko im za sada daju ankete. Osječki SDP je u svojoj izbornoj jedinici taj problem imao i na prošlim parlamentarnim izborima, kada je listu predvodila Našičanka s boravištem u Zadru Sabina Glasovac. Brojni su članovi zbog toga i tada negodovali ali, kao i ovaj put, vjerojatno će biti sve uzalud jer će se konačna odluka donijeti na Iblerovu trgu u Zagrebu. Realno, SDP u ovoj izbornoj jedinici i nema kvalitetnijeg čovjeka od Mišela Jakšića. Oni koji se ne mire s takvom situacijom i stanjem u osječkom SDP-u, kažu kako bi ove godine rezultat mogao biti i lošiji nego 2020. Na to računaju oni koji su u protekle četiri godine zbog nezadovoljstva stanjem i vođenjem SDP-a otišli i osnovali novu stranku Socijaldemokrata. "Ravnomjerno ćemo teritorijalno rasporediti članstvo na listi, ali će najviše ipak biti članova iz Osijeka", kazao je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SD-a koji će nositi listu u četvrtoj izbornoj jedinici. On je 2020. godine s druge pozicije osvojio 10 posto preferencijalnih glasova od ukupno ostvarenih glasova koalicijske liste SDP-a. Sada sa Socijaldemokratima računa na povjerenje građana i jedan saborski mandat.

Tomislav Prusina
PENAVA: NEMA POMAKA S MOSTOM
Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je u srijedu da nema pomaka oko “vrbovanja” Mosta za koaliciju jer razgovore nije vodio s njihovim predsjednikom, već s “jurišnicima”, dok im iz Mosta poručuju da je jedini cilj DP-a otjerati dio njihovih birača i ući u vlast s HDZ-om. “Pa ne zasad, nažalost ne. Čuli smo različite aktere, osobno bih više volio da smo čuli i predsjednika Mosta Božu Petrova. Tu sam se jedino, kako gledam na situaciju, kolege i svjetonazorsku bliskost, nadao, od kolege Nikole Grmoje i Nine Raspudića apsolutno to nisam ni očekivao”, kazao je Penava na konferenciji za novinare u Saboru. Rukovodeći se primjerom ljevice, nadao se, kaže, pragmi i neumoljivoj logici matematike te da će prevladati razum. Na upit zašto misli da Petrov misli drukčije od njih trojice Penava smatra da je tu bilo moguće tražiti “nekakav oslonac na kojem je bilo moguće graditi priču, potencijalnih mogućosti za nešto”. H

IZBORNA PRAVILA
Saborske zastupnike biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici. Birači u Hrvatskoj imaju pravo i preferencijalnog glasa, tj. na glasačkom listiću mogu označiti kandidata kojem daju prednost pred ostalima.

MEDVED: OPORBI NEDOSTAJE PROGRAM
Ministar branitelja Tomo Medved izrazio je uvjerenje da će HDZ opet dobiti povjerenje građana, a za okupljanje oporbe rekao je da je sličan scenarij bio i na prošlim izborima. Oporbi je, kaže, izostao program. “U protekle četiri godine od njih su se mogle čuti uvrede i poniženja usmjerena prema HDZ-u i Vladi, ali vrlo škrto o samom programu”. No, dodao je, program HDZ-a se već može vidjeti u obrisima svega što se do sada činilo u kontinuitetu. “Upravo taj kontinuitet sigurnosti koji nam je bio slogan 2020. godine, u sljedećem razdoblju jest garancija i naš glavni argument s kojim izlazimo pred birače”, najavio je Medved. Na pitanje tko bi mu bio prirodniji partner Stipo Mlinarić (DP) ili Milorad Pupovac (SDSS), s obzirom na to da iz HDZ-a dolaze poruke da računaju u eventualnoj budućoj Vladi na dosadašnje partnere, Medved je podsjetio na to koliko ga je puta, ne navodeći njegovo ime, Mlinarić, uz druge, nazivao izdajnikom, najviše zbog Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata. Ustvrdio je i da je u proteklih nekoliko godina komunikacijski pristup kritizerstva prerastao u nešto puno ružnije i neprihvatljivije, a to su, kaže, u velikom dijelu laži i govor mržnje.”Moramo biti ozbiljni i dorasli kad izlazimo pred glasače i narod, kad predstavljamo programe i izvješćujemo o postignućima, a kad se osvrćemo na političke opcije koje su konkurenti ili suparnici, da to činimo na dostojanstven način”, poručio je. H

Najčitanije iz rubrike