Sport
PLAN: U PET DANA DOVESTI JOŠ ČETIRI IGRAČA

Osijek želi stopera Adane, nisu odustali ni od Brodića
Objavljeno 4. rujna, 2023.
Danas Žaperova odluka, bijelo-plavi u iščekivanju “amena” iz Ukrajine

Počeo je posljednji tjedan ljetnog prijelaznog roka, a kada je NK Osijek u pitanju, još uvijek postoji dosta otvorenih pitanja.



Nije tajna kako je sportski direktor Ivica Kulešević nedavno dobio zeleno svjetlo za dovođenje još pet novih igrača. Očekivalo se kako će bar dvojica na Pampas stići tijekom prošlog tjedna, ali došao je samo jedan - stoper Andre Duarte. Oko ostalih se situacija zakomplicirala ili traju pregovori s njihovim klubovima.

Još se nadaju Brodiću


Jedan od te dvojice koji je trebao već prošlog tjedna aterirati u Osijekovu svlačionicu iskusni je ukrajinski veznjak Denis Garmaš. No njegov je dolazak zapeo zbog procedure oko dobivanja mogućnosti napuštanja zemlje koja je u ratnom stanju. Taj je posao, bar tako tvrde iz kluba, još uvijek aktualan. Isto tako NK Osijek nije odustao ni od angažmana napadača Varaždina Frana Brodića. U tom poslu prepreku predstavlja visoki odštetni zahtjev koji su postavili Varaždinci od 1,5 milijun eura. Na Pampasu se nadaju kako bi u Varaždinu mogli spustiti cijenu kako se prijelazni rok bude bližio kraju.

- Brodić je još na našem radaru, a čekamo dozvolu za Garmaša. Vjerujem kako će Ukrajinac uspjeti ovih dana riješiti taj problem i priključiti se našoj momčadi tijekom ovog tjedna - rekao je Ivica Kulešević, sportski direktor NK Osijek.

Ta dva imena nisu novost, a imena preostale trojice koje planira dovesti Kulešević, zasad, ne želi javno otkriti. Jedan od njih je navodno Jovan Manev, stoper Adana Demirspora s koji je eliminirao Osječane u 3. pretkolu Konferencijske lige. No realizacija dolaska tog 22-godišnjeg Makedonca nije tako lagana jer je dio rotacije koju koristi trener turske momčadi Patrick Kluivert. Osječanima svakako treba još bar jedan stoper.

- Imamo u planu jednog igrača koji može pokriti i stopersku, ali i poziciju lijevog beka. Time bismo jednim potezom popunili dvije pozicije - kaže Kulešević.

Preostala dva igrača mogla bi biti još jedan napadač i još jedan veznjak.

- Nakon dovođenja Duartea planiramo dovesti još četiri igrača, a nadam se kako ćemo brzo završiti sva ta četiri zacrtana transfera - poručio je Kulešević.

Očito će posljednjih pet dana ljetnog mercata (prijelazni rok za HNL završava 8. rujna, nap. a.) biti zanimljivo. Nakon susreta s Dinamom slijedi prvenstvena stanka pa bi bilo dobro treneru Stjepanu Tomasu što prije omogućiti jasan uvid u igrački kadar kojim će raspolagati do kraja prvog dijela sezone, ali da dobije što više vremena kako bi uklopio u momčad novopridošle igrače. Osijek tijekom stanke vjerojatno neće otići nikamo jer mu Opus Arena i njezini sadržaji (kamp) pružaju optimalne uvjete za rad.

Žaperova odluka


Osim dolazaka bit će i odlazaka. Zna se kako je osječki klub prihvatio obje ponude koje su došle za Mihaela Žapera. Hajdukova je financijski unosnija za klub, a ona iz Turske za igrača. Mnogi su sigurni kako se Žaper odlučio krenuti prema Splitu, ali dok ne dođe službena potvrda, nema potrebe špekulirati. Žaperova odluka trebala bi biti objavljena danas. Osim toga, ne prestaju stalne priče oko odlaska Miereza u Dinamo, iako se NK Osijek u više navrata očitovao kako njegov, trenutačno, jedini napadač nije na prodaju. Sad se čak ne radi više o samom iznosu odštete nego i o činjenici da Osijek za Ramona nema pravu zamijenu pa bi njegov eventualni transfer u Dinamo bio na jedan način i avanturistički potez, a ujedno bi opet stvorio glavobolje treneru Stjepanu Tomasu koji je uspio napraviti odličnu napadačku igru bijelo-plavih. Mierez je važan kotačić ne samo u realizaciji nego i u kreiranju visokog pritiska na posljednju liniju suparnika.

- Odavno sam rekao kako nam je cilj Ramona zadržati bar do zime. Odlascima Dakua i Špoljarića, te teškom ozljedom Fućka, praktički smo ostali na samo jednom napadaču. Zbog toga želimo do kraja prijelaznog roka angažirati najmanje jednog napadača, te zadržati Miereza u našim reovima - kaže Kulešević.

Konačni dojam je kako Osijek ipak kasni s realizacijom transfera, ali tako je to kada prijelazni rok traje unedogled, što klubovima i igračima omogućuje otezanje s donošenjem konačnih odluka.

Dalibor Keler
EVANGELOU ODLAZI NA POSUDBU U ZTE
NK Osijek se planski odlučio riješiti još jednog centralnog braniča. Grk Stefanos Evangelou ljetos je potpisao kao slobodan igrač, ali se na početku sezone nije pokazao kao rješenje koje bi moglo zadovoljiti ambicije bijelo-plavih. Zbog toga su se u klubu odlučili napraviti mjesta za dovođenje novih defenzivaca, pa će Evangelou ostatak ove sezone provesti na posudbi u redovima mađarskog ZTE-a. Mađari su nedavno prodali Atillu Mocsija, koji je bio na ciljniku osječkog kluba, u turski Rizaspor, pa im je potreban stoper. Podsjećamo, prošlog je tjedna u redove istog kluba prešao Josip Špoljarić, ali ne na posudbu, nego nakon sporazumnog raskida ugovora. Inače, Evangelou je s Osijekom potpisao ugovor na 1+1 godinu, a ako se može suditi po ovom potezu osječkog kluba, mala je vjerojatost da će doći do aktivacije druge godine ugovora.

Najčitanije iz rubrike