Novosti
PRVI PUT JEDINSTVEN ISPIT IZ HRVATSKOG JEZIKA

Započeli ispiti državne mature
Objavljeno 31. svibnja, 2023.
Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u srijedu je počela državna matura, za koju se ove godine prijavilo 30.157 pristupnika, od kojih 15.987 iz strukovnih škola i 10.826 gimnazijalaca. Prema podatcima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ostalih je pristupnika 3344. Državna matura će se u prvom roku pisati do 28. lipnja. U četvrtak, 1. lipnja, na redu su eseji iz materinskih jezika nacionalnih manjina i latinski jezik. U petak, 2. lipnja, maturanti polažu engleski jezik. Drugi tjedan polaganja, u ponedjeljak, 5. lipnja, otvaraju ispiti obiju razina njemačkog jezika, a slijede vjeronauk i etika. U utorak se polažu biologija i obje razine španjolskog jezika. U srijedu, 7. lipnja, na redu je geografija te obje razine talijanskog. Ispit iz politike i gospodarstva prvi je na redu trećeg tjedna mature, 12. lipnja, a slijede obje razine francuskog jezika. Idućeg dana su na redu likovni i logika, a u srijedu informatika pa povijest. Psihologija i glazbeni na rasporedu su 15. lipnja, a posljednji je dan u tom tjednu rezerviran za ispit iz fizike i filozofije. U četvrtom tjednu mature ispiti će se pisati samo u ponedjeljak, 19. lipnja, i to kemija i sociologija. U petom tjednu polaznici će pisati hrvatski (test i sažetak) u ponedjeljak, 26. lipnja, a esej idućeg dana. Matura završava u srijedu, 28. lipnja, ispitima obiju razina matematike.

Novost je da ispit iz hrvatskog više nema višu i osnovnu razinu, nego će svi maturanti prvi put nakon 13 godina pisati jedinstveni ispit. Druga se promjena odnosi na pisanje eseja. Polaznici više neće moći predati prazan papir i položiti ispit, nego moraju ostvariti minimalan prag prolaznosti na oba dijela ispita. Još jedna od promjena jest da učenici koji na bilo koji način na maturi otkriju svoj identitet neće biti kažnjeni poništavanjem tog ispita. H
ŠTO JE ZABRANJENO NOSITI NA ISPIT
Proširena je lista nedopuštenih predmeta na ispitima državne mature, pa uz mobitel učenici pri pisanju ispita državne mature neće smjeti posjedovati ili koristiti ni pametni sat ni druge prijenosne ili nosive elektroničke, audio i video uređaje. Precizirana je definicija neprimjerenih sadržaja, što uključuje upisivanje prijetnji, vulgarnih znakova, simbola, izraza i sadržaja u ispit, odnosno ispitni materijal, ili onih koji diskriminiraju na rasnoj, vjerskoj, etničkoj, rodnoj, spolnoj ili drugoj osnovi.

Najčitanije iz rubrike