Ekonomija
ZAMJETNO SKUPLJA ROBA ZA ŠIROKU POTROŠNJU

Najviše porasle cijene šećera
Objavljeno 19. svibnja, 2023.
Proizvođačke cijene u Njemačkoj porasle su u travnju najblaže u protekle dvije godine, objavio je u petak statistički ured Destatis. Proizvođačke cijene u travnju su porasle za 4,1 posto u odnosu prema istom mjesecu prošle godine, pokazuju podaci statističkog ureda. To je njihov najslabiji rast na godišnjoj razini od travnja 2021. godine. U ožujku su povećane za 6,7 posto.
Mjesečna usporedba pokazuje pak rast proizvođačkih cijena u travnju, prvi put od rujna prošle godine, i to za 0,3 posto. U ožujku su smanjene za 1,4 posto. Glavni pokretač rasta proizvođačkih cijena u travnju u usporedbi s godinom ranije bila su kapitalna dobra, koja su poskupjela za 6,8 posto, navode u Destatisu. Na mjesečnoj razini cijene su im porasle za 0,6 posto.
Zamjetno su na godišnjoj razini porasle i cijene netrajne robe za široku potrošnju, za čak 11,4 posto, ponajprije odražavajući 13,6-postotno poskupljenje hrane. Najviše su pritom poskočile cijene šećera, za gotovo 90 posto, navodi Destatis. Slijedi trajna roba za široku potrošnju, koja je poskupjela za 8,8 posto u odnosu prema lanjskom travnju. Energija je pak na godišnjoj razini poskupjela samo 2,8 posto, odražavajući visoku poredbenu osnovicu u prošlogodišnjem travnju, povezanu s ulaskom ruskih postrojbi u Ukrajinu. Kao i prethodnih mjeseci, najveći utjecaj na kretanje cijene energije na godišnjoj razini imao je prirodni plin u distribuciji, kojem je cijena za sve skupine korisnika u odnosu prema travnju lani bila viša gotovo 11 posto, napominju u statističkom uredu. Cijene naftnih derivata, loživog ulja i benzina naglo su se pak smanjile, i to po dvoznamenkastim stopama u odnosu prema travnju prošle godine, pokazuje izvješće. U odnosu prema ožujku cijene energije bile su više jedan posto i porasle su prvi put na mjesečnoj razini od rujna 2022. godine, navode u Destatisu. Ako se pak isključi energija, proizvođačke su cijene u travnju porasle tek 0,1 posto na mjesečnoj razini i 4,8 posto u odnosu prema istom razdoblju lani. H
Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike