Ekonomija
VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Da je internet država, emitirao bi CO2 kao neke od najvećih svjetskih ekonomija
Internet je četvrti najveći zagađivač na svijetu. Da je internet država, emitirao bi CO2 kao neke od najvećih svjetskih ekonomija, kao što su Njemačka ili UK. Kako bi osvijestila ovaj problem, digitalna agencija Creekand Pine u ožujku ove godine provela je istraživanje 260 web-stranica i podstranica 150 najvećih hrvatskih kompanija te 20 najposjećenijih web-stranica.

Kada su u pitanju web-stranice najvećih hrvatskih kompanija, 63 % ih se nalazi na "prljavim" serverima pogonjenima neobnovljivim izvorima energije. Energetski ih je neodrživo 75 %, pri čemu je polovina u najnižem energetskom razredu. Među najvećim hrvatskim kompanijama najveće emisije CO2 imaju telekomi, čije web-stranice godišnje proizvedu oko 170 tona CO2. Kao dobar primjer velikih kompanija izdvojio se Valamar, čije su stranice održivije i nalaze se na "zelenim" serverima.


Analiza najposjećenijih hrvatskih web-stranica rezultirala je još lošijim pokazateljima, s obzirom na to da ih je 90 % energetski neučinkovito. Dvadeset najposjećenijih web-stranica od posjeta godišnje proizvede više od 4500 tona CO2. To je ekvivalent proizvodnje CO2 na otprilike 500 letova zrakoplova Boeing 777 na letu od New Yorka do Sydneyja.

“Naša je misija podignuti svijest o gorućem i često zanemarenom problemu digitalnog zagađenja te se s njim izravno suočiti kroz edukaciju, dizajn i razvoj održivih web-stranica i aplikacija. Želimo osvijestiti tvrtke o emisijama CO2 koje stvaraju njihovi digitalni proizvodi i osnažiti ih da od svojih dizajnera i programera traže veću odgovornost i svijest o važnosti dizajniranja za dugovječnost i održivost. Važno je istaknuti da web-stranice i aplikacije optimizacijom mogu postati bar 70 % učinkovitije, a to znači da postaju bolje za okoliš, ljude i poslovanje”, izjavio je Creekand Pineov osnivač i dizajner Vedran Židanik. Z.R.
Među prvima SU prepoznali problem digitalnih emisija
Creekand Pine digitalna je agencija koja je među prvima u Hrvatskoj prepoznala problem digitalnih emisija. Kroz edukacije, konzultacije te održivi dizajn i razvoj web-stranica agencija pomaže kompanijama razumjeti utjecaj njihovih digitalnih proizvoda na okoliš te smanjiti njihove emisije CO2.

Možda ste propustili...

SLABOST NJEMAČKOG GOSPODARSTVA

Najviše nezaposlenih od 2015. godine

REKORDNE CIJENE I INFLACIJA SMANJILE KUPOVNU MOĆ GRAĐANA

Potrošnja vina na najnižim razinama

INFLACIJA POPUŠTA BRŽIM TEMPOM NO ŠTO SE OČEKIVALO

Jaz u gospodarskom rastu SAD-a i Europe

Najčitanije iz rubrike