Kultura
16. FESTIVAL HRVATSKE DRAME ZA DJECU

Na Malom Maruliću je i osječko Dječje kazalište
Objavljeno 1. travnja, 2023.
Na otvorenju će 3. travnja biti dodjela nagrada za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu

U organizaciji Gradskog kazališta lutaka (GKL) u Splitu 3. travnja počinje 16. festival hrvatske drame za djecu Mali Marulić.Ove je godine prijavljeno 20 predstava od kojih je selektorica, dramaturginja Ana Tonković Dolenčić odabrala osam za natjecateljski dio programa. Osim predstava splitskoga GKL-a, domaćina festivala, bit će izvedeno još sedam predstava iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Čakovca, a nakon 13 godina na splitsku scenu ponovno dolaze i gosti iz Srbije - Dječje pozorište Subotica. Tijekom četiri festivalska dana predstave će se izvoditi na pozornicama Gradskog kazališta lutaka i Gradskog kazališta mladih, najavljeno je iz GKL-a.

Splitska publika svih uzrasta moći će pogledati osam odabranih naslova. Na repertoaru su "Dislike" autorice Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta ‘‘Zorin dom‘‘ iz Karlovca, "Bijeli klaun" autora Damira Miloša, u režiji Maje Kovač i produkciji Kazališne družine "Novi život" iz Zagreba, "Duga" autora Dinka Šimunovića, u režiji Ane Kreitmeyer i produkciji Dječjeg kazališta Dubrava iz Zagreba. Na repertoaru su također i "Drvljaci" autora Vanje Jovanovića i Patrika Gregureca, u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Kazališne družine "Pinklec" iz Čakovca, "Mrljek i Prljek" autora i redatelja Davida Petrovića, u produkciji Gradskog kazališta lutaka Rijeka, "Alo to sam ja" autorice Ivane Vuković, u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka u Splitu, "Divlji konj" autora Božidara Prosenjaka, u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, te "Ne idi daleko" prema tekstu i režiji Tamare Kučinović i u produkciji Dječjeg kazališta Subotica iz Srbije.

U sklopu svečanog otvorenja bit će dodijeljene i nagrade Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu.

Najboljim tekstom proglašen je ‘‘Put u maštaluziju‘‘ autorice Marijane Nole, kojoj je pripala prva nagrada. Drugu nagradu dijele autorice Maja Katić i Dunja Fajdić za tekst ‘‘Naopačke‘‘, a treću nagradu osvojila je Hana Veček za tekst ‘‘Tik-tok-bum!‘‘.

Održat će se i popratni festivalski programi, nagrađene tekstove čitat će studenti glume Umjetničke akademije u Splitu, i to u Glazbenom salonu Jakova Gotovca u Hrvatskom domu. Nagrade za najbolje predstave i umjetnička ostvarenja dodijelit će se posljednjeg dana festivala, a nagradu za najbolju predstavu dodijelit će i dječji žiri koji čini pet učenika splitskih osnovnih škola.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJAVLJENA NAJVEĆA KULTURNA MANIFESTACIJA ISTOČNE HRVATSKE

OLJK traje dva mjeseca,
svi sadržaji besplatni

2

HNK U OSIJEKU 9. I 10. LIPNJA, POTOM VINKOVCI I VALPOVO

Ljetna operna noć: Verdi u francuskom zagrljaju virtuoza operne literature

3

DODIJELJENE EUROPEAN DESIGN AWARDS U LUKSEMBURGU

Hrvatski dizajneri osvojili zlato