Novosti
PREDSJEDNIK SABORA O AFERI SMS

Jandroković: Ono što rade oporba i Milanović pritisak je na nadležne institucije
Objavljeno 3. veljače, 2023.

Vezani članci

DRŽAVNA ODVJETNICA IDUĆI TJEDAN U SABORU

Oporba: Plenković nervozan jer se steže obruč oko njegovih suradnika

Vezano uz aferu SMS, zbog koje oporba proziva vladajuće, predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je važno da nadležne institucije ne budu pod pritiskom, upozorivši da je ono što rade oporba i dijelom predsjednik Republike Zoran Milanović pritisak na nadležne institucije. Pozvao ih je da to ne čine.



"Ne mogu reći da je nešto pritisak dok ne vidim cjeloviti materijal. To može biti informiranje o nečemu, može biti zahtjev vezan uz nešto, ali iz ovih materijala koje imamo - to je jako teško procijeniti. Zato je važno da institucije nisu pod pritiskom", odgovorio je na pitanja o tome Jandroković novinarima u Saboru. Podsjetio je da su nadležne institucije procesuirale velik broj političkih dužnosnika, pri čemu su neki završili u zatvoru, a neki su oslobođeni. "Bilo bi vrlo neoprezno i neprimjereno s moje strane kada bih prejudicirao da je netko kriv. Mi smo zakonodavno tijelo i vrlo mi je teško slušati kolege koji tuže, presuđuju i zazivaju zatvore. To nije primjereno, to nije demokracija, nego totalitarni koncept", upozorio je.

Upitan kako mu se te poruke čine "na prvi pogled", odgovorio je da je to, "kako se čini na prvi pogled", zamka koju treba izbjeći jer se nešto može činiti kompromitirajućim, a u konačnici nije tako. Podsjetio je i da ima primjera političara koji su već bili osuđeni od medija, javnosti i posebice oporbe, a pokazalo se da nisu krivi. Ponovio je kako o tome nema sve informacije. "Time se bave istražitelji, Uskok, DORH, policija. Oni mogu reći je li netko nešto zgriješio ili nije", poručio je. Upitan za komentar svoje komunikacije s bivšim predsjednikom Uprave Hrvatskih šuma Krunoslavom Jakupčićem, Jandroković je podsjetio da mu se Jakupčić u SMS porukama žalio, ali ne zna zašto je odabrao baš njega za to. "Činjenica je da tu nema apsolutno ničeg spornog", kazao je.

Upitan je li u porukama gdje se spominje AP riječ o premijeru Andreju Plenkoviću, Jandroković je kazao: Vjerojatno je riječ o premijeru. No, poručio je, bitno je i u kojem kontekstu se spominje. “Vidljivo je da su oni koji su ga spominjali ne previše zadovoljni onim kako je radio i što je činio. Ne mogu presuđivati na temelju djelomične dokumentacije i djelomično prenesenih informacija”, rekao je. H
Nije zadatak saborskih zastupnika ni predsjednika Sabora da procjenjuju nečiju krivnju, kaže Jandroković

Najčitanije iz rubrike