Mozaik
STIŽE FILM ARSENA OREMOVIĆA

Ekipa “Glave velike ribe” dolazi i u Osijek
Objavljeno 2. veljače, 2023.
”Prizori iz bračnog života na balkanski način” ili “ribanje malog čovjeka”, upečatljiv su sociopolitički filmski prikaz

Svečanom zagrebačkom premijerom započela je kinodistribucija jednog od najiščekivanijih filmskih naslova ove sezone, "Glava velike ribe", redatelja Arsena Oremovića, koji je ljetos ovjenčan festivalskim nagradama.



Nakon međunarodne premijere na Cottbus International Film Festivalu, osvojene Zlatne arene za glavnu žensku ulogu (Lana Barić) i Zlatnog oriona za glavnu mušku ulogu (Nikša Butijer), film dolazi pred domaću publiku. Oremovićevi "prizori iz bračnog života na balkanski način" ili "ribanje malog čovjeka", upečatljiv su sociopolitički filmski prikaz koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim i u kojem prepoznajemo sve neuralgične točke hrvatske svakodnevice u kojoj živi taj mali čovjek, često osjećajući da je rođen u krivo vrijeme i na krivome mjestu. U središtu radnje nalazi se taksist Andrija koji, pritisnut teškom svakodnevicom te pogonjen nerealnim poduzetničkim ambicijama, odlučuje prodati seosku kuću pokojnih roditelja u kojoj živi njegov brat, ratni veteran. Rješenje za svoj poslovni plan, ali i bratov osamljenički život u opustošenom selu vidi u pozivu da se brat useli k njemu i njegovoj ženi Vesni u stan u Zagrebu. Surova realnost postratne Hrvatske ući će tako u već neskladnu bračnu zajednicu, a događaji koji slijede dodatno će podcrtati krhkost Andrijinih poslovnih ideja.

Film, dakako, ne čini samo zanimljiva radnja, već i maestralna gluma troje glavnih protagonista - Lane Barić kao Vesne, Nikše Butijera kao Andrije i Nevena Aljinovića-Tota u ulozi Traktora, ali i upečatljiv redateljski rukopis Arsena Oremovića, u kojem filmska kritika prepoznaje osobitu istančanost i zrelost u primjeni filmskih sredstava. "Glavu velike ribe" tako obilježavaju i dojmljiva "slow-burn" atmosfera i ambijentalnost, što gledateljima jamči i vrhunski estetski doživljaj, koji se još dugo nakon gledanja zadržava u pamćenju.

U idućim danima "Glava velike ribe" premijerno putuje na nekoliko kinoodredišta koja će posjetiti i ekipa filma, a nakon svake projekcije slijedi razgovor s publikom. Prva premijera održat će se u četvrtak, 2. veljače, u 20 sati u Art Kino Croatia, u Rijeci, a riječka će publika uz "Glavu velike ribe" kao poseban bonus imati priliku pogledati i kratkometražni film "Snjeguljica", redateljski prvijenac glumice Lane Barić, koja ujedno tumači i glavnu ulogu četrdesetogodišnje Željke čiji miran seoski život poremeti jedan neočekivani posjet.

Nakon Rijeke, “Glava velike ribe” prikazat će se u petak, 3. veljače, u 19 sati, u Kinu Urania u Osijeku, a doći će redatelj Arsen Oremović te glumac Neven Aljinović-Tot. U srijedu, 8. veljače, film će biti prikazan u 19 sati u Kazalištu lutaka Zadar, a u 20 sati počinje prikazivanje u Kući Arsen, u Šibeniku. Završetak turneje je 9. veljače, u 19 sati, u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru. T. Kvorka
Na osječku će premijeru 3. veljače doći redatelj Arsen Oremović te glumac Neven Aljinović-Tot

Možda ste propustili...

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike