Mozaik
PETO SE IZDANJE ODRŽAVA 4. OŽUJKA KOD SLATINE

Nakon dvije godine stanke vraća se Zlatni orah, najjače slastičarsko natjecanje u nas
Objavljeno 31. siječnja, 2023.

Udruga kuhara i slastičara grada Slatine nakon dvije godine prisilne stanke zbog pandemije ponovno vraća najjače slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj, Zlatni orah. Ove godine održat će se ukupno 5. izdanje ovog prestižnog natjecanje u kojemu sudjeluju natjecatelji iz dvije kategorije, i to slastičari profesionalci te učenici strukovnih škola. Natjecanje i svečanost proglašenje najboljih održat će se 4. ožujka u restoranu Pustara Višnjica kod Slatine.



- Uz našu organizaciju te suorganizaciju Grada i TZ grada Slatine te pod pokroviteljstvo Virovitičko-podravske županije i tvrtke Podravka te pod stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza pripremamo 5. Međunarodno natjecanje slastičara, Zlatni orah. Manifestacija je zamišljena tako da uz promociju tradicionalnih slavonskih slastica sudionici iz drugih zemalja upoznaju ljepote Virovitičko-podravske županije, njezinu bogatu povijesnu baštinu te turističke ljepote. Isto tako, u sklopu programa gostovat će vrhunski slastičari iz Hrvatske i zemalja regije koji će prenijeti svoja iskustva i recepte domaćim kuharima, a posebno mladima kuharima, sudionicima - učenicima smjer slastičar. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činit će članovi Svjetske kuharske organizacije te masterchef iz Slovenije Alma Rekič. Svečanu večeru svojim specijalitetima uveličat će restorani i hoteli iz Slavonije i Podravine prezentirajući karakteristična i tradicionalna jela svojih podneblja. Zlatni orah je definitivno postao najjače slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj, na koje dolaze najbolji hrvatski slastičari, i to isključivo profesionalci koji imaju svoje obrte, a posebno nam je drago što nam se odaziva i sve već broj škola, jer ovdje mladi učenici-slastičari doista imaju od koga i što naučiti - kaže predsjednik Udruge organizatora Dražen Šafar.

Uz Šafara, veliki obol natjecanju daje i dopredsjednica udruge i najbolja hrvatska slastičarka Sandra Jadek.

- Presretna sam što baš moja udruga i u mojoj Slatini ima ovako veliko i značajno natjecanje. Doista ulažemo golemi trud u organizaciju, što se pokazalo i svih prethodnih godina na kojima je Zlatni orah bio odličan te pohvaljen od kompletne struke svjetske i hrvatske gastronomije. I ove godine glavna i zadana tema je svečana torta s orasima za obje kategorije sukladno nazivu natjecanja. Hvala svim mojim prijateljima slastičarima koji se odazivaju na naše pozive i radujemo se novom zajedničkom susretu u ožujku - kaže Jadek. V.Grgurić
Ocjenjivačko povjerenstvo činit će članovi Svjetske kuharske organizacije te masterchef Alma Rekič

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike