Kultura
OBA ĐAKOVAČKA MUZEJA U SVEHRVATSKOM PROJEKTU

Noć muzeja uz praline, začine, izložbe, glazbu…
Objavljeno 27. siječnja, 2023.

ĐAKOVO – Temi „Muzeji su važni“ u ovogodišnjoj, 18. Noći muzeja pridružili su se i đakovački muzeji, priredivši raznovrsne programe za sve uzraste i  afinitete.  Nakon radionice Cimet – put začina, uz izradu kolača i dr., te online sadržaj – pregled lokalne povijesti kroz prošlost 35 sela iz čak 365 rukopisa Stjepana Brlošića i uz dio od 2.000 fotografija Mirka Markovića, u Muzeju Đakovštine otvorena je likovna izložba Vilima Svečnjaka čiji je dio djela za tu prigodu ustupila Višnja Stopar Poljančić. Izložbu, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija, a bit će otvorena do 27. ožujka, otvorila je ravnateljica Muzeja Marina Božić, rekavši kako je njezin postav dio obiteljske ostavštine.

Njezin autor povjesničar je umjetnosti i likovni kritičar Igor Lojnjak koji je rekao kako ona predstavlja svu raznolikost opusa Svečnjaka, premda je, dodao je, najmanje naglasak stavljen na najvažniji segment njegovog djela - onaj zemaljski. O životu i radu Vilima Svečnjaka govorio je student 3. godine povijesti umjetnosti Karlo Prašnjak. U nastavku su prikazani filmovi Foto-kino kluba i Planinarskog društva Đakovo, a Udruga za glazbenu kulturu Arija pobrinula se za glazbeni kraj Noći Muzeja u Muzeju Đakovštine, izvodeći klasične i popularne brojeve.

U Strossmayerovom Spomen-muzeju 18. Noć muzeja otvorena je također radionicom – izrade nakita, ali i izrade pralina „Sofijina srca“, u spomen na Sofiju Weber Haibel, sestru Mozartove supruge, a koja je sa suprugom, skladateljem Jakobom Haibelom, koji je bio regens chori katedrale, živjela u Đakovu 20 godina, do 1826. Praline su rad Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo. U kripti katedrale mogla se pogledati izložba „Sakralna kiparska djela iz zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević“ koja je otvorena jesenas. Čini ju 107 djela, većinom raspela i likova svetaca, radovi 43 hrvatska umjetnika, a autor joj je Milan Bešlić. U Spomen-muzeju otvorena je izložba 150 godina DVD-a Đakovo, autora Brune Bunjevca, a postav je vremeplov kroz stoljeće i pol rada Društva. U nastavku je „Art za po Doma“ predstavio novu seriju ilustracija „Bile jednom jedne kune“. Niz je to koloriranih crteža đakovačke akademske slikarice Marije Adrić Soldo koji se naslanja na dizajn hrvatskih papirnatih novčanica, rad slikara i gradičara, Miroslava Šuteja, te profesora Vilka Žiljka. I u Spomen-muzeju Noć muzeja završena je solističkim nastupom glazbenika Darka Čuvidića na tri instrumenta, također uz izvedbu klasične, etno-moderne i tradicijske glazbe.

S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike