Mozaik
HARMONIJA DISONANCE NA DORI PJEVA “NEVERA (LEI, LEI)”

Oda hrvatskoj tradiciji u fuziji sa suvremenim
Objavljeno 28. siječnja, 2023.

Nakon ekskluzivnog otkrivanja pjesama ovogodišnje Dore, hvaljena pjesma "Nevera (Lei, lei)" ansambla Harmonija disonance, objavljena u izdanju diskografske kuće Universal Music Hrvatska, od sad je globalno dostupna putem svih glazbenih platformi.Misija Harmonije disonance pokazati je na koje se načine može istraživati, očuvati i prenositi glazbenu tradiciju, što su sjajno pretočili i u interpretaciji pjesme "Nevera (Lei, lei)". Spojem suvremenog zvuka i tradicijskih vrijednosti koji je sjajno odjeknuo među domaćom, ali i internacionalnom publikom, predstavit će se 11. veljače na Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Eurovizije - Dora 2023.

- S veseljem iščekujemo nastup na Dori 2023 jer želimo Hrvatskoj pokazati nešto potpuno novo od Harmonija disonance, a Europi i svijetu ono najbolje od Hrvatske! - poručuju glazbenice ususret nastupu na opatijskoj pozornici dok pjesmu, koja se kao jedna od ovogodišnjih favorita izdvaja i u YouTube trendingu, opisuju kratko i jasno: "Pjesma je stilom i tematikom oda tradiciji u fuziji sa suvremenim, na način da supostoje, a ne da se međusobno isključuju. Značenja ima više, a na svakom slušatelju je da ju interpretira po svom osjećaju."

Glazbu za "Nevera (Lei, lei)" potpisuje Bartol Stopić (glazba), Sanja Daić, Bojan Petrović i Bartol Stopić supotpisuju tekst, na aranžmanu je uz Bartola Stopića radio dvojac pocket palma - Anja Papa i Luka Vidović, a za video je zaslužna Teodora Martić.

Harmonija disonance započela je s djelovanjem 2016. kao projekt na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Danas se kao samostalni ženski vokalni sastav, koji usko surađuje s vrsnim poznavateljima i kazivačima tradicijske glazbe, bavi njezinim skupljanjem, očuvanjem i interpretacijom.

Svojim djelovanjem daju jasan odgovor na pitanje jesu li zaboravljeni izričaji tradicijske glazbe bitni i nadahnjujući za sve generacije glazbenika i slušatelja. Od važnijih trenutaka djelovanja ansambla izdvajaju se sljedeći: koncert održan u suradnji s Jazz ansamblom Muzičke akademije u ciklusu Lisinski subotom (2017.), samostalni koncert "Pjevati ću, ne ću stat u mûku" u Crkvi svetog Donata u Zadru (2019.) te HRT-ov glazbeno-dokumentarni film o ansamblu Harmonija disonance (2020.). T.K.
Možda ste propustili...

FESTIVAL U JELSI NUDI GLAZBU, ALI I KNJIŽEVNOST, KINO, KVIZOVE, RADIONICE...

Mudri brk će trajati tjedan dana

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NACIONALNA TOP-LISTA SINGLOVA

Let 3 i dalje je na vrhu, grupa Vatra četvrta, a Mia Dimšić sjajna peta

2

FLUENTES: “NA TVOJIM RUKAMA”

Spot snimljen tijekom koncerta u Đakovu

3

LEGENDARNI ROCK-BEND NASTUPIT ĆE U LJUBLJANI

Jethro Tull se vraća u halu Tivoli