Novosti
OPORBENE KRITIKE NA ZAKON O POMORSKOM DOBRU

Butković: Ograđivanja plaža neće biti, sporni članci će se razjasniti
Objavljeno 25. siječnja, 2023.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uvjeravao je saborsku oporbu da se novim Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama plaže neće privatizirati ni ograđivati te poručio kako će se do drugog čitanja sporni članici razjasniti. "Upravo suprotno - zabranjujemo ograđivanje, nema zabrane dolaska na plažu, nema začkoljica ni dvosmislenih članaka, pomorsko dobro ostaje opće dobro", rekao je Butković.

"Propisano je da ograđivanje plaža nije dopušteno te da koncesionar ne smije na cijelu plažu postavljati ležaljke, baldahine i terase ugostiteljskih objekata, pri čemu svatko ima pravo pristupiti svim dijelovima plaže", kazao je ministar. Do drugog čitanja, istaknuo je, zakon će se dodatno razjasniti i poboljšati, pojačati formulacije da se plaže ne smiju ograditi, hotelske plaže svrstati u javne i eksplicitno navesti da se ne može isključiti opća upotreba pomorskog dobra. "Možete doći slobodno na more gdje god hoćete i možete se kupati i uživati", pozvao je. Što se tiče postojećih koncesija i ukupno 18 zagrađenih plaža, Butković je kazao da, kada isteknu postojeće koncesije, ograde idu dolje. Ograđene će moći biti samo plaže posebne namjene (nudističke plaže, plaže za pse, za specijalne bolnice), dodao je. Na primjedbe o davanju dugogodišnjih koncesija Butković ističe kako je jasno propisano tko daje koncesiju i na koje razdoblje i da se tu ništa suštinski nije mijenjalo. "Sabor raspravlja o koncesijama iznad 50 godina, tako je bilo ostat će, ne vidim tu ništa sporno", rekao je. Cilj je, kaže, zaštititi i vrednovati pomorsko dobro, uvesti red, te spriječiti devastacije i bespravne gradnje. Zakon propisuje i velike kazne.

Oporba je ponavljala da je zakon nejasan i nedorečen te da će otežati pristup plažama. "Kako nema straha ako u zakon uvodite komunalne redare koji će paradirati obalom i štititi privatni kapital, investitore od domicilnog stanovništva koji se želi kupati na plaži", kaže Sabina Glasovac (SDP). "Komunalni redari su dodatno uvedeni uz djelatnike lučke kapetanije i inspektore da pojačamo nadzor nezakonitosti", odgovorio je Butković ocijenivši "najvećom nebulozom" to da je SDP 2003. i 2015. donio zakon koji potiče ograđivanja plaža, a danas proziva i napada HDZ koji propisuje da se plaže ne smiju ograditi. Emil Daus (IDS) upozorava kako se želi donijeti taj zakon, iako na velikom dijelu obale nije izmjereno ni u katastar i zemljišne knjige uvedeno pomorsko dobro. Marija Selak-Raspudić (Most) pozvala je građane na prosvjed građanskih inicijativa 2. veljače, protiv tog prijedloga. Da se sve treba vratiti na "popravni" smatra i Peđa Grbin (SDP) rekavši da treba predložiti zakon koji neće ići na štetu hrvatskih građana. "U zakonu stoji da će se brojnim plažama moći ograničiti pristup ako su se dale koncesionaru", kazao je Grbin.

Rekavši kako je teško slušati izmišljene teze oporbe, Josip Borić (HDZ) ističe da oporba za cilj ima da se ne donese zakon kako bi na snazi ostao stari i sve ono što je on donio, a to je "jedan oblik nereda i nemogućnosti dobrog upravljanja pomorskim dobrom u korist hrvatskih građana". H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike