Regija
ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE

Proračun Županje za 2023. godinu težak je 5.954.752 eura
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Gradonačelnik Damir Juzbašić smatra da je proračun realan, pokriven ostvarivim brojkama, što je vrlo bitno, i da su sredstva pažljivo planirana

Gradsko vijeće Županje jednoglasno je donijelo proračun za 2023. godinu težak 5.954.752 eura. Gotovo polovicu čine prihodi od poreza u iznosu od 2.520.000 eura, a planirani su na temelju očekivane realizacije u ovoj godini. Gradonačelnik Damir Juzbašić vjeruje da će prihodi od prireza i poreza na dohodak, koji su i najznačaniji izvor sredstava gradskog proračuna, ostati na razini ovogodišnjih, što je vrlo važno za funkcioniranje grada i proračunske korisnike.


Ukupni proračunski prihodi za sljedeću godinu manji su za 1,174 milijuna eura od prihoda planiranih rebalansom u srpnju ove godine,  prije svega zbog smanjenja prihoda od pomoći. Najznačajniji pad  bilježe prihodi od fiskalnog izravnanja.  Planirani su u iznosu od 1.048.500 eura, a njihova je vrijednost u 2022. godini bila 1.588.000 eura. Smanjenje je prvenstveno posljedica osjetnog pada broja stanovnika na području grada, ali i izračuna koeficijenta na temelju kojeg Ministarstvo financija utvrđuje iznose ove državne pomoći slabije razvijenim područjima. A on ovisi o ostvarenim poreznim prihodima koji su u Županji rasli i čak za trećinu smanjili iznos sredstava fiskalnog izravnanja. Značajan pad bilježi i šumski doprinos. U sljedećoj je godini planirano uprihoditi 60.000 eura, dok je u 2022. on iznosio 493.000 eura.  Juzbašić smatra da je proračun za 2023. godinu realan, pokriven ostvarivim brojkama, što je vrlo bitno, i da su sredstva pažljivo planirana.


 

Pomoć malim obrtnicima


Sjednici je prethodio aktualni sat na kojemu je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Mladen Stažić podsjetio da je još u srpnju postavio pitanje imaju li vladajući neki plan za očuvanje radnih mjesta i na koji način misle pomoći malim obrtnicima s do 10 zaposlenih. Ustvrdio je da se o njima treba posebno voditi računa i pomoći im da opstanu, jer su upravo oni bitna karika i temelj gospodarskog razvoja u svakoj lokalnoj zajednici. „Svi smo ovisni jedni o drugima, i zatvaranje obrta i gubitak radnih mjesta znači i manje novca u gradskom proračunu“, zaključio je. Kao jednu od mogućih mjera predložio je da se svakom malom obrtu, koji uredno podmiruje sve svoje obveze, pomogne kroz oslobađanje plaćanja dijela komunalne naknade ili ugostiteljima kroz oslobađanje plaćanja zakupnine za postavljanje terasa na javnim površinama. 

Gradonačelnik  Juzbašić kazao je da je jedna od mjera pomoći i upravo donesena odluka o ukidanju poreza na potrošnju alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima od tri posto, čime se Grad odrekao 170 tisuća kuna prihoda, koliko sada ostaje lokalnim ugostiteljima. Izrazio je uvjerenje da će se nagodinu uspjeti iznaći oko 400 tisuća kuna za pomoć i drugim malim obrtnicima, i da će se o tome svakako voditi računa. U ovoj godini, podsjetio je, nije bilo novca, jer je proračun bio opterećen dvjema sudskim presudama i naslijeđenim dugom, ukupno teškima gotovo 10 milijuna kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Igor Katona (SDP) novi je gradski vijećnik

Sjednica Gradskog vijeća Županje počela je prisegom novog vijećnika. Nakon što je SDP-ovac Josip Gregorović odlučio  svoj mandat staviti u mirovanje, u vijećničkim ga je klupama zamijenio novoizabrani potpredsjednik GO SDP-a  Igor Katona, dipl. ing., nastavnik mentor u Tehničkoj školi u Županji. Gregorović je, podsjećamo, već i ranije komunicirao da će izaći iz politike i predati mandat na raspolaganje novom gradskom odboru kada se oformi, a to je i učinio početkom listopada.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

POTPORA OSOBAMA S AUTIZMOM

Predstava Aut Male scene iz Zagreba

URBANO PODRUČJE VINKOVCI

Za biciklističke staze 4,3 mil. eura

Najčitanije iz rubrike