Crna kronika
PRONAĐENO KOD 24-GODIŠNJAKA

Vinkovčaninu zaplijenili stotine petardi, raketa i vatrometa
Objavljeno 6. prosinca, 2022.
Pokazalo se kako su pirotehnička sredstva bila namijenjena daljnjoj preprodaji

Velika količina pirotehnike oduzeta je od 24-godišnjaka u Vinkovcima. Po nalogu suda policajci su u domu osumnjičenog obavili pretragu te pronašli i oduzeli veću količinu pirotehničkih sredstava koja je neovlašteno posjedovao radi daljnje nezakonite prodaje. Oduzete su 33 vatrometne kutije, 98 baklji, 619 petardi, 145 većih raketa i 127 malih raketa, različitih modela i kategorija. Protiv 24-godišnjaka je policija podnijela kaznenu prijavu.



Kao i proteklih godina, MUP će i ove godine, s ciljem povoljnog održavanja stanja javnog reda i mira i opće sigurnosti osoba i imovine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana, od 12. prosinca ove do 8. siječnja 2023. godine provoditi operativnu akciju "Mir i dobro". Cilj je sprječavanje nedopuštene prodaje i nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava, a samim tim i sprječavanje stradavanja osoba, a naročito djece.

Pirotehnička sredstva kategorije F1, za osobe starije od 14 godina, dopuštena su tijekom cijele godine. Zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dopuštena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dopušteno je prodavati građanima starijim od 18 godina, u razdoblju od 15. prosinca do 1. siječnja, u prodavaonicama koje imaju odobrenje za prodaju, a uporaba dopuštene pirotehnike kategorije F2 i F3 moguća je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Kazne su dosta visoke za one građane koji budu koristili zabranjena sredstva. Kazne za građane kreću se od 5000 do 15.000 kuna, a za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, ovisno o vrsti prekršaja.

- Podsjećamo kako neodgovorno korištenje pirotehnike može prouzročiti ozbiljne posljedice. Najčešće ozljede su, otrgnuća, opekline, oštećenja vida i sluha. Najčešće žrtve neodgovornog korištenja pirotehnike su djeca jer vrlo često roditelji doživljavaju pirotehnička sredstva kao neku vrstu igračaka, pa ih daruju djeci da ih bez nadzora koriste. Pirotehnička sredstva nikako nisu igračke, a ni zabava za djecu. Nažalost, iz dosadašnjeg iskustva pokazalo se da vrlo često ozljede nastanu zato što pirotehnika nije kupljena u ovlaštenim dućanima koji prodaju certificirana pirotehnička sredstva koja neće zakazati, koja su pouzdana - kažu iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Iz policije upozoravaju da posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Zbog svega je izuzetno važno djecu poučiti pravilnom načinu rukovanja petardama te mogućim posljedicama ozljeđivanja. No najbolja je preventiva nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Sandra Lacić
LANI 17 OZLIJEĐENIH
U akciji “Mir i dobro” prošle godine policija je evidentirala 17 ozlijeđenih osoba, od kojih sedmero djece. Sedam osoba ozlijeđeno je teško i deset lakše. Kod teških ozljeda radilo se o ozljedi vatrenim oružjem, četiri slučaja eksplozije petardi u ruci te o ozljedi izazvanoj podizanjem s tla već aktivirane petarde. Također, dijete je zadobilo tešku ozljedu nakon što je aktiviralo petardu u ruci. Što se ozljeda tiče, punoljetne osobe zadobile su ozljede tako što su pucale vatrenim oružjem, a jedna se osoba ozlijedila tijekom bacanja petardi. Dvoje djece aktiviralo je petarde u ruci, jedna ozljeda je nastala prilikom bacanja petarde, a jedno dijete ozlijedilo se nakon što je palilo eksplozivni sadržaj iz petarde.

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike