Mozaik
ADVENT ZAGREB ISPUNJEN RADOŠĆU

Vrijeme radosti, darivanja i ljubavi
Objavljeno 5. prosinca, 2022.
Sadržaji za sve generacije i svačiji ukus, od gastronomije preko radionica za djecu pa sve do kulturnih događanja svih vrsta

Ovogodišnja tradicionalna manifestacija Advent Zagreb svečano je otvorena uz paljenje prve adventske svijeće. Predbožićna manifestacija se tijekom došašća i božićnog vremena održava na više mjesta u središtu Zagreba i ove godine s bogatim kulturno-zabavnim programom. Sve do 7. siječnja 2023. Advent Zagreb na ulice glavnoga grada vraća su u punom sjaju, na više od dvadeset lokacija. Božićni duh osjeća se svuda - božićne dekoracije, ljupke drvene kućice, dražesna glazba i predstave, a sve to uz bogatu ugostiteljsku ponudu. Adventske lokacije ove godine mogu se posjetiti i van centra Zagreba – na trgu dr. Franje Tuđmana, te trgu Ivana Kukuljevića, gdje će se održati Advent u Španskom.


Šetnja neizbježna


Nove adventske lokacije su Stara Vlaška i Opatovina, koja će ove zime umjesto Katedrale ugostiti žive jaslice. Blagdanska čarolija zavladala je zagrebačkim ulicama koje su oživjele prigodno okićene lampicama i blagdanskim ukrasima, a parkove i trgove krase brojna božićna drvca, orašari, jaslice, kuglice, zvjezdice koji stvaraju predivnu adventsku atmosferu.

“Advent Zagreb jedno je od najznačajnijih događanja za zagrebački, ali i hrvatski turizam. Svjedočimo kako ga brojni strani mediji uvrštavaju u najljepše božićne sajmove Europe i svijeta, a svake godine bilježimo izniman interes medija za posjet Zagrebu u prosincu. Raduje nas ovoliki interes jer pokazuje da je novi koncept Adventa koji smo predstavili 2014. godine izuzetno uspješan i zanimljiv te je postao uzor i drugim odredištima u Hrvatskoj koja su krenula sa vlastitim adventskim programima” - izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba.

FOTO: J. DUVAL

 

Veliku pozornost ove godine privlači povratak Ledenog parka na Tomislavcu, a klizalište se nalazi na južnoj strani Trga, dok ledene staze vode prema Umjetničkom paviljonu. Osim u klizanju, posjetitelji mogu uživati i u bogatoj gastronomskoj ponudi kućica postavljenih oko klizališta. Ledeni park je svakako doživljaj koji se pamti i jedinstvena prilika za klizanje i odlične provode s društvom. Popularni zagrebački Stross postao je platforma za najpoznatije domaće food start-upove te mlade i već etablirane kuhare. Naći će se tu poznata imena poput Mate Jankovića, Ivana Pažanina, Marija Mandarića... koji će posjetiteljima ponuditi nezaboravno gastronomsko iskustvo.

FOTO: J. DUVAL

 

Posjetitelje platoa Gradec očekuje Baš naš Advent s atraktivnom božićnom scenografijom, izvrsnom lokacijom za fotografiranje s nevjerojatnim pogledom na grad. Europski trg prepun je ukrašenih ugostiteljskih kućica. Tunel Grič uređen je prema temi Polarni san. Jedinstveni ugođaj postignut je uz pomoć instalacije koja oponaša ledenu špilju nad kojom se nadvijaju oblaci i polarna svjetlost.


Panoramski kotač


Park dr. Franje Tuđmana idealan je za obiteljska druženja, s brojnim radionicama i glazbeno-scenskim programom za djecu. Uz vrtuljke i ledeni tobogan, tu je i veliki panoramski kotač koji pruža pogled u zimsko nebo i daje nezaboravan doživljaj. Zimski vrt (Winter Garden) ponovno je u Hilton Garden Innu, gdje možete uživati u slanim i slatkim zalogajčićima te toplim napitcima. Uz veliko klizalište i školu klizanja, nastupaju brojni DJ-evi, bendovi i pjevači. Poznata zagrebačka ulica Stara Vlaška odjevena je u crveno-zeleno-zlatno ruho inspirirano hrvatskim književnikom Augustom Šenoom. Ovdje vas petkom, subotom i nedjeljom u večernjim satima očekuju sjajni koncerti. Na terasi Oleander hotela Esplanade odvija se Fooling around by Fuliranje s bogatom gastronomskom ponudom, a na Strossmayerovom trgu očekuje vas dobro staro Fuliranje.


FOTO: BOŠKA I KREŠO

 

Božićno raspoloženje zavladalo je i u brojnim zagrebačkim kazalištima, muzejima, koncertnim dvoranama, crkvama pa su pripremili posebne programe za posjetitelje koji će se zaželjeti kazališnih predstava, izložbi, radionica. Zagrebačka božićna pjesmarica odjekuje u koncertnim dvoranama i crkvama, u muzejima i foajeima. Ne manjka ni premijernih izvedbi, koncerata popularne glazbe i klasičnih koledarskih pjesama. Advent Classic Fest namijenjen je svim generacijama ljubitelja klasične glazbe, stvarajući melodije čiste blagdanske ugode. Prostori poput Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, crkve sv. Antuna Padovanskog ili foajea HNK-a odzvanjat će ugođajnom, predblagdanskom klasičnom glazbom koju će izvoditi renomirani hrvatski umjetnici, ali i mladi laureati. Detaljan raspored svih događanja u sklopu Adventa Zagreb možete doznati na web-adresi adventzagreb.hr.

Nastalo u suradnji s TZGZ

Jasminka Knežević


Za najmlađe


U Božiću svakako najviše uživaju najmlađi, a za njih su kreirani posebni programi. U Kazalištu Mala scena djecu dočekuje prava božićna čarolija uz prigodne igre, radionicu izrade čokolade te pisanje pisma Djedu Božićnjaku. Tema Adventa u zagrebačkom Zoo vrtu su Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Žive božićne jaslice organizira zajednica Cenacolo, uz pomoć obitelji i nekolicine djece. Hrvatski školski muzej planira dvije radionice, dostupne svim osnovnoškolcima. Veseli božićni tramvaj vozit će od 6. do 31. prosinca, ukrcajem i iskrcajem putnika na križanju Trga bana Josipa Jelačića i Praške ulice. Pripremljen je i bogat program za najmlađe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, te Dječji advent u Obrtničkom prolazu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike