Regija
ULAGANJA U ŠKOLE I VRTIĆE U 2023.

Na Vašarištu će graditi vrtić, školama dvorane
Objavljeno 29. studenog, 2022.
Resorni odjel u 2023. godini računa na 19 milijuna eura, što je oko 38 posto od ukupne proračunske mase grada na Bosutu
VINKOVCI - Sljedeća godina bit će u Vinkovcima u znaku velikih investicija i podizanja standarda u obrazovanju i predškolskom odgoju - najavili su iz resornog gradskog odjela u kojemu u 2023. računaju na, kako se ističe, 19 milijuna eura (143 milijuna kuna), a što je gotovo 38 posto od ukupne proračunske mase grada na Bosutu.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković objašnjava, naime, kako u navedeni iznos ulaze godišnji troškovi Dječjeg vrtića Vinkovci, sedam gradskih osnovnih škola i srednje glazbene škole, ali i sredstva potrebna za realizaciju niza velikih projekata. Pritom je spomenula izgradnju jednog novog, te dogradnju dva postojeća vrtića s osiguranim financiranjem iz NPO-a. Novi bi se dječji vrtić trebao graditi na Vašarištu, dok dogradnja očekuje vrtiće Naša radost i Stribor. K tome, u završnoj fazi je i projektiranje vrtića "Vladimir Nazor", čija bi se izgradnja trebala financirati iz ITU mehanizma.

Vinković kaže i da je sve spremno i za prijavu na dugo najavljivani natječaj za dogradnju osnovnih škola. Korak je to bliže cilju da, navela je, učenici u svim vinkovačkim osnovnim školama nastavu pohađaju u jednoj smjeni i imaju osigurane tople obroke. Prema najavama, postoji i mogućnost realizacije sredstava za izgradnju školskih sportskih dvorana, a pritom je riječ o osnovnim školama Ivana Mažuranića i Nikole Tesle, za koje je i spremna projektna dokumentacija.

- Izgradnja školskih sportskih dvorana puno bi značila kako za sport u gradu kroz povećanje prostornih kapaciteta za sportske klubove tako i za veće mogućnosti bavljenja sportom za djecu i mlade - kaže pročelnica i dodaje kako će nagodinu na tri objekta osnovnih škola i tri energetski obnovljena objekta vrtića biti postavljene fotonaponske elektrane.

- Do tada planiramo adaptirati i opremiti školsku dvoranu osnovnih škola Ivana Gorana Kovačića i Josipa Kozarca, a započet ćemo i sljedeću fazu u izgradnji i dogradnji OŠ Nikole Tesle, odnosno krećemo s izgradnjom igrališta - dodaje Vinković.

Na obnovu, međutim, već duže vrijeme čeka i zgrada Osnovne škole Bartola Kašića, za čiju će sanaciju biti potrebno izdvojiti oko 133.000 eura (milijun kuna), a u planu je i preprojektiranje nove zgrade škole u Novom Selu kako bi se pronašla mogućnost etapne gradnje, uz potrebu pronalaženja sufinanciranja i iz drugih izvora kako bi se što prije počelo s procesom gradnje i kako bi u konačnici i u tom dijelu grada postojao ekonomski održiv objekt.

- U sljedećoj smo godini stavili naglasak i na aktivnosti i programe mladih. Stoga smo povećali sredstva za rad udruga koje provode aktivnosti i programe s mladima i za mlade - ustvrdila je pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti.

Sanja Butigan
NASTAVLJAJU SE DOSADAŠNJI PROJEKTI
U planovima za 2023. su i izdvajanja za socijalnu skrb, poput nabave artikala za Socijalnu samoposlugu, proširenog kriterija umanjenja cijene smještaja za 30 posto u Dječjem vrtiću Vinkovci za obitelji koje koriste dječji doplatak... Najavljuje se i nastavak dosadašnjih projekata, kao što su Vrijeme užine, Pomoćnici u nastavi i vrtiću, Zaželi. Nastavit će se i programi potpora učenicima 1. razreda osnovnih i srednjih škola, vaučera za kupnju školskog pribora svim osnovcima, učeničkih i studentskih stipendija, kao i naknade za novorođenčad.

Andrea Vinković

pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti

Izgradnja školskih sportskih dvorana puno bi značila, i kroz povećanje prostornih kapaciteta za sportske klubove, i za bavljenje sportom djece i mladih

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

Najčitanije iz rubrike