Kultura
GRADSKI MUZEJ NOVA GRADIŠKA

Gostuje zanimljiva, ali i edukativna izložba “Avari i Slaveni južno od Drave”
Objavljeno 30. studenog, 2022.

Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave", u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu i Gradskog muzeja Vinkovci, gostuje u Gradskom muzeju Nova Gradiška, od 2. prosinca 2022. do 18. siječnja 2023. godine.



Izložba "Avari i Slaveni južno od Drave" predstavlja dvije populacije iz razdoblja koje se proteže od sredine 6. do sredine 9. stoljeća nakon Krista. U izložbenom postavu predstavljen je izbor arheološke građe koja potječe iz fundusa 13 hrvatskih muzeja, ustanova i privatnih zbirki, uključujući i predmete koji su pronađeni prilikom nedavnih arheoloških istraživanja. Radi se o vrlo važnom razdoblju koje nam je kao nasljeđe ostavilo dominantno slavensku populaciju koja je etnički nosilac nastanka Hrvatske kakvu danas poznajemo. Navedeno razdoblje predstavljeno je kroz posebno odabrane primjerke nakita, ratničke opreme, keramičkih posuda, koštanih predmeta. Uz navedene predmete prikazane su i ilustracije pripadnika avarskog i slavenskog društva koje, uz prikazanu materijalnu ostavštinu, pokazuju značaj hrvatske arheološke baštine unutar europskog kulturnog kruga. Izloženi predmeti najvećim su dijelom s područja Slavonije, ali također i iz raznih drugih dijelova Hrvatske, uključujući tu i dva artefakta s područja Istre (dijelovi pojasa iz Novigrada i Nezakcija). Autorice izložbe su Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu) i Anita Rapan Papeša (Gradski muzej Vinkovci).

Izložba je 2020. godine nagrađena od strane Hrvatskog muzejskog društva kao najbolji projekt međumuzejske suradnje. Nakon otvorenja u Zagrebu gostovala je diljem Hrvatske, od Koprivnice i Pule, pa do Vinkovaca i Slavonskog Broda. T.K.
SNAŽNI MEĐUSOBNI UTJECAJI RAZNIH KULTURA
Izloženi su brojni originali, faksimili (kopije) i rekonstrukcije. Na taj je način cjelovito prikazan način života Avara i Slavena na prostoru Panonske nizine (ili Karpatske kotline), kroz više stoljeća ranog srednjeg vijeka. Izložba izvrsno ilustrira i dopunjuje kurikularne teme poput velike seobe naroda i rane hrvatske povijesti od 7. do 9. stoljeća. Dobar dio izloženih artefakata ukazuje na snažne međusobne utjecaje avarske, slavenske, germanske (npr. franačke, langobardske, gepidske) i bizantske kulture.

Možda ste propustili...

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike