Kultura
GALERIJA KAT

Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek
Objavljeno 28. studenog, 2022.
U Galeriji Kat u Osijeku bit će otvorena izložba "Crtež - emanacija duha: Godišnja izložba članova HDLU-a Osijek", 28. studenoga u 19 sati.

- Ovladati crtežom ujedno znači i ovladati doživljajem prostora i rasporeda stvari koji u njemu postoje. Još važnije aspekt pristupa okolini kroz crtež je u tome što dijete, da bi uspjelo prikazati vanjski svijet mora biti u stanju pretočiti trodimenzionalnu realnost kroz dvije dimenzije lista papira. Zbog toga je svladavanje crteža gotovo jednako važno kao i učenje jezika jer dijete kroz ova dva aspekta koji čine bit njegove duhovne dimenzije počinje razumijevati svijet u kojemu živi. Crtež se stoga može smatrati djelatnom emanacijom duha koju čovjek nikada ne može do kraja i u punom savršenstvu realizirati. S druge pak strane, crtež u svojoj ontičkoj dimenziji sadrži vlastitu metafizičku narav o kojoj piše Jadranka Damjanov i koju umjetnici uspijevaju zahvatiti crtajući i dajući liniji (ne samo onoj koja nastaje u mediju crteža) status bitne gradbene stanice umjetničkoga djela kao žive emanacije duha koji ga i kasnije nastavlja prožimati - piše Igor Loinjak u najavi.

Izložbu podržavaju Kulturni centar Osijek, Grad Osijek i Ministarstvo kulture i medija RH. Radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati. Izložba ostaje otvorena do 12. prosinca 2022. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJA BRAJOVIĆ NAGRAĐEN NA 36. GAVELLINIM VEČERIMA

Važno je da ljudi shvate koliko je kazalište bitno

2

U PODRUMU VARAŽDINSKOG STAROG GRADA

Putujuća izložba "1903. u Hrvatskoj"

3

DK BRANKA MIHALJEVIĆA U OSIJEKU

Za “Mrletove priče o niŠČemu”
zaslužne su i njegove dvije kćeri