Sport
VATRENI U NISKOM STARTU ZA SRIJEDU

Super smo momčad, ali ako to ne pokažemo na terenu, ništa nam to neće značiti
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Naša okolina je zdrava, to te samo motivira da budeš još bolji, poručuje Andrej Kramarić

Vezani članci

MAROKANCI PUNI OPTIMIZMA

Idemo pobijediti Hrvate i proći skupinu

Hrvatska u novi pohod na svjetski vrh kreće sutrašnjim susretom s Marokom u "matineji", prema hrvatskom vremenu u 11 sati, dva više po katarskom. Rani termin ne bi trebao smetati našim nogometašima, a nadamo se kako ni visoka temperatura neće biti prepreka za pokazivanje svojih vrijednosti.



Kako se taj susret bliži, jasno je da se povećava i ona pozitivna nervoza zbog iščekivanja starta na velikom natjecanju, pa se tako nestrpljivo čekaju vijesti o zdravstvenom stanju naših igrača. U tom segmentu Zlatko Dalić nema muka, svi su igrači normalno odradili trening, a posljednji će obaviti danas, ponovno u svom kampu, tako da će teren na stadionu Al Bayt u Al Khoru prvi put osjetiti uoči same utakmice. Dobre vijesti iznio je i kondicijski trener naše reprezentacije Luka Milanović, koji je otkrio kako su Vatreni u jako dobrom stanju te da ne bi smjeli imati problema s tjelesnom spremom, iako će i za njih ovo biti nova situacija, da veliki turnir igraju u "zimskom" terminu, a ne u uobičajenom ljetnom.

Konkurencija poticajna


Na uobičajenom druženju s medijima u ponedjeljak bio je dvojac za koji svi očekuju da bude među starterima protiv Maroka. Andrej Kramarić uživa veliko povjerenje Zlatka Dalića, koji ga je i za naše otvaranje SP-a najavio kao startnu napadačku opciju, a slično vrijedi i za Bornu Sosu, koji se od prošlogodišnjeg debija u seniorskoj reprezentaciji prometnuo u prvotimca.

- Sigurno da svakom puno znači podrška trenera, to je jedna od najvažnijih stavki. Slobodniji igrač dat će maksimalno na terenu. Ja sam tu, spreman i motiviran dati sve za hrvatsku reprezentaciju - rekao je Kramarić, koji je u nedavnom prijateljskom susretu sa Saudijskom Arabijom zabio svoj jubilarni, 20. pogodak u nacionalnom dresu. Konkurencija među našim napadačima je velika i Dalić tu ima slatke brige, a i "devetku" Vatrenih veseli takva situacija. I jaka zdrava konkurencija jedna je od "kockica" u slaganju novog velikog uspjeha naše reprezentacije, a možda i ponavljanja nezaboravnog "ruskog ljeta".

- Svi smo motivirani, pripremljeni za svaku utakmicu. Uvijek govorim da moramo imati sreće u životu, pa i u nogometu, što je bio slučaj i u Rusiji. Imamo kvalitetne i potentne igrače, super smo momčad, ali ako to ne pokažemo na terenu, ništa nam to neće značiti. Možemo ponoviti rezultat iz Rusije, ali glupo je to najavljivati. Bilo bi nam drago da prođemo skupinu, a onda što Bog da. Nadam se lijepim uspomenama. Što se konkurencije tiče, normalno ju je imati. Svi su super dečki i igrači, ne bi bili tu da nemaju fenomenalnu kvalitetu. Okolina je zdrava, to te motivira da budeš bolji.

Mnogo je nepoznanica i kako će se igrači priviknuti na ovaj neuobičajeni termin te vremenske uvjete, no Kramariću to nije problem.

- Očekivao sam i gore vrijeme, solidno smo se priviknuli. Ponekad zapuše i hladni povjetarac, u glavi smo svi spremni. Vrijeme neće biti problem, možda će se neki i prehladiti ako su stadioni klimatizirani, kako svi govore. Što se igranja u sredini sezone tiče, tajming je super, uvijek se velika natjecanja igraju na kraju sezone, a igrači sad nisu toliko umorni. Svi će pucati od energije i mislim da će Svjetsko prvenstvo u Kataru gorjeti - smatra Kramarić, kojemu će ovo biti drugi SP.

Sosa debitant


Sosi je Katar debitantsko veliko natjecanje i nestrpljivo iščekuje njegov početak.

- Emocije za Hrvatsku prolaze me još od U-14 reprezentacija i ostalih mlađih kategorija. Ovo je sad nešto posebno, osjećam dosta emocija, to je ostvarenje najvećeg cilja s reprezentacijom, igranje na SP-u. Presretan sam zbog toga i jedva čekam da sve krene. Lijep je osjećaj, drukčiji nego na bilo kojem drugom natjecanju ili utakmici. Tu su najbolje reprezentacije svijeta, svi se veselimo Svjetskom prvenstvu, pa tako i ja. Jedva čekamo prvu utakmicu, atmosferu na stadionima, i nadamo se što boljem rezultatu. Pritisak je najveći prije prve utakmice, to nas prati kroz cijelu karijeru, jer početak je uvijek najstresniji. Puno je lakše nakon pobjede u prvoj utakmici i bilo bi je lijepo dobiti, to nam je cilj, u srijedu uzeti tri boda.

Sosa bi mogao imati dosta posla, s obzirom na to da je Maroko posebno opasan sa svoje desne strane napada. No naš lijevi bočni ističe kako obrambene zadaće nisu posao samo pojedinca nego cijele momčadi.

- Oni imaju jako kvalitetnu desnu stranu i općenito kvalitetnih igrača. Imamo i mi odlične igrače na lijevoj strani, tako da će biti dobra borba, znamo njihove kvalitete i oni znaju naše, a najvažnije je tko će na kraju uzeti tri boda. Ne znamo još tko će igrati, ali ako to budem ja, znam da ću imati težak zadatak. No Maroko ima dobre igrače i na lijevoj strani. Moramo igrati kao momčad i to će presuditi - poručio je Sosa, koji bi u srijedu mogao upisati svoj prvi nastup na najvećoj sceni.

Goran Roguljić
Kramarić i Sosa “drukaju” za Messija i Argentinu
I Kramarić i Sosa složni su u jednome. Ako Hrvatska ne uspije zasjesti na svjetski vrh, obojica bi željela da to napravi Argentina predvođena Lionelom Messijem.

- Mislim da je 95 posto nogometaša svjesno da je Messi najbolji igrač koji je ikad igrao i kročio nogom na teren, neće se takav igrač više roditi. Zato navijam za njega, ali u nekim svojim računicama mislim da će Brazil biti svjetski prvak - otkrila je vatrena “devetka”, a vrlo slično razmišlja i naš lijevi bočni.

- Ako izuzmemo nas, pobjednik će imati devet slova i Lionel Messi bit će s trofejom.

Marko Livaja

hrvatski napadač

Imamo četiri različita tipa napadača, svatko od nas ima svoje kvalitete. Na izborniku je da odluči na kojoj će utakmici kojega koristiti. Sigurno su svi s razlogom ovdje i ne trebamo se uopće opterećivati time. Ne vidim ja tu nikakav problem. Mislim da stvarno imamo kvalitete i da ćemo to pokazati na ovom svjetskom prvenstvu

Ivica Ivušić

vratar Vatrenih

Za mene je ogromna stvar što sam uopće ovdje, prvi put sam na nekom velikom natjecanju i sretan sam i ponosan. Veselim se biti dio ove priče. A što se tiče uloge rezerve, ne vidim ništa loše u tome da sam rezerva. Podrška sam Livakoviću i želim mu najbolji turnir koji može imati. Znamo svi da je Livi velik golman, nema se on što nikome dokazivati, on se već dokazao i ja sam mu podrška. I njemu i Ivi, a ako bude trebalo, spreman sam i stati na naša vrata.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike