Ekonomija
HRVATSKA JE SADA NA SEDMOM MJESTU MEĐU ČLANICAMA UNIJE

Dva nova zaštićena proizvoda u EU-u
Objavljeno 22. studenog, 2022.
Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 21. studenoga 2022. objavila da je Meso istarskog goveda - boškarina/Meso istrskega goveda - boškarina dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.



Time Hrvatska ima čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i zaštićenih na području cijele Europske unije, te je na visokom sedmom mjestu među državama članicama.



"Postupak zaštite naziva Meso istarskog goveda - boškarina/Meso istrskega goveda - boškarina započeo je u kolovozu 2019., a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda hrvatskih i slovenskih proizvođača, odnosno Saveza uzgajivača istarskog goveda i Kmetijske zadruge Agraria Koper. Postupak zaštite naziva Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka započeo je u svibnju 2020., kada je Udruga Samoborska češnofka podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka. Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka dimljena je kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od posebnosti Samoborske češnjovke/Samoborske češnofke je ručno povezivanje kobasica u par drvenim štapićem, za što je potrebno puno iskustva. Proizvodi se unutar administrativnih granica Grada Samobora i okolnih naselja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja, navode iz Ministarstva poljoprivrede. Z.R.
ZAŠTIĆENO JE 37 PREHRAMBENIH PROIZVODA
Hrvatska ima 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih oznaka. Uz Meso istarskog goveda – boškarina/Meso istrskega goveda – boškarina i Samoborsku češnjovku/Samoborsku češnofku registrirani su i Krčki pršut, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut, Drniški pršut, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Paška janjetina, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen/Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike