Novosti
MISLI HRVATSKIH NAVIJAČA

Iako Hrvatsku vide daleko,
u preskupi Katar doći neće
Objavljeno 19. studenog, 2022.
Iako nema kratkih rukava, navijači u Hrvatskoj ne vide problem prvenstva tijekom hladnih dana

Kada budete ovo čitali, još nas samo jedan dan dijeli do Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Koliko ovaj nogometni događaj zanima Hrvate, istražila je za Dnevnik Nove TV agencija Ipsos. Navijačke rekvizite već je pripremilo 66 posto ispitanika, 18 posto je, možemo kolokvijalno reći "li-la", a utakmice u "kockastim" dresovima ne zanimaju 16 posto njih.



No ne zanima Hrvate nogomet samo kada naši igraju, pokazuje to čak 62 posto pozitivnih odgovora na pitanje u kojoj mjeri ih općenito zanima Svjetsko nogometno prvenstvo. Što se tiče domaćina Katara, 30 posto ispitanika kaže da podržava odluku FIFA-e o održavanju prvenstva na Bliskom istoku, a čak 65 posto ne podržava takvu odluku. Kada gledamo razloge zašto je FIFA donijela odluku o održavanju prvenstva baš tamo, 39 posto ispitanika misli da iza svega stoji financijski interes za nogomet kao sport i FIFA-u. 36 posto njih razloge vidi u privatnim koruptivnim interesima čelnika FIFA-e.

Posebno je ovo prvenstvo i zbog temperatura na kojima ćemo ga mi u Hrvatskoj pratiti. Naviknuli smo se na kratke rukave, gledanje na otvorenom u ljetnim mjesecima, ali ni zimski uvjeti ne smetaju 82 posto ispitanih navijača. Za devet posto baš to povećava interes za praćenje utakmica, za jednak postotak to smanjuje interes. Našim navijačima Katar je ipak predaleko za bodrenje Vatrenih, 44 posto njih ne želi ići tamo, 41 posto jer im je preskupo, a 14 posto ne može zbog poslovnih ili drugih obveza.

Kada je u pitanju nogometna prognoza za Vatrene, hrvatski navijači su "klasa optimist". Naime, čak 27 posto ispitanika uvjereno je da će Hrvatska osvojiti Svjetsko prvenstvo! 10 posto misli da će doći do finala, 22 posto da će izgubiti u polufinalu. Jednak postotak, 18 posto njih, misli da će izgubiti u četvrtfinalu, ali i da će ispasti u osmini finala. Jako je malo pravih pesimista, tek dva posto misli da će Hrvatska ispasti već u skupini.

Optimizma ne manjka ni kada su u pitanju igrači – na pitanje tko će biti najbolji igrač prvenstva, odgovor je - Luka Modrić za 32 posto ispitanika. Tek onda u obzir dolaze Messi ili Mbappe.

Milan Bugarić