Regija

Brodsko-posavska županija raj je za ljubitelje ruralnog turizma i netaknute prirode
Objavljeno 27. rujna, 2022.

Suvremeni turisti danas traže autohtono, originalno i turistički nepotrošeno uz boravak u prekrasnoj prirodi, a upravo to nudi Brodsko-posavska županija. Eko-etno sela, rančevi, salaši, obiteljska-poljoprivredna gospodarstva prava su otkrića za ljubitelje ruralnog turizma i temelj atraktivne turističke ponude ovog dijela Hrvatske koji leži uz prekrasnu rijeku Savu.


 

„Naša županija premrežena je stazama, pa se gotovo svaki njezin dio može istražiti biciklom, do svih naših sadržaja i atrakcija stiže se lako i brzo, na manje smo od dva sata vožnje automobilom od glavnog grada, a uskoro će se do nas moći i riječnim putem“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije i otkriva kako će u prvoj polovici sljedeće godine biti otvoreno moderno međunarodno riječno putničko pristanište u Slavonskom Brodu. Dio je to velikog projekta sufinanciranog sredstvima EU u sklopu kojeg se obnavlja i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom.

 

 


Uz rijeku Savu u općini Berbina nedavno je otvorena i nova Adrenalinska šuma. Uz 230 metara dug adrenalinski zip linea, stijenu za penjanje tu su igralište za djecu, tematska staza starih slavonskih  šuma, vidikovac u obliku čardaka s najmodernijom tehnologijom za promatranje bogate flore i faune.

 

Ovo novo odredište za ljubitelje prirode smješteno je uz ribnjake i zaštićeno područje Jelas polja, koji su s više od 250 vrsta ptica među najvećim europskim staništima.


„Brodsko-posavska županija i Slavonski Brod od ovog ljeta imaju još jednu turističku atrakciju. Otvoren je Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić u kući Brlić, jednoj od najljepših brodskih katnica na brodskom korzu. Tu se, samo par metara od rijeke Save, doselila ova slavna spisateljica 1892., nakon udaje za odvjetnika Vatroslava Brlića.

Kući Brlić danas je vraćen je stari sjaj, a Brođani i njihovi gosti dobili su novo mjesto u kojem se savršeno isprepleće građanski ambijent s kraja 19. i početka 20. stoljeća sa zahtjevima modernih putnika. Uz suvenirnicu i dnevnu knjižnicu, multimedijalne i interaktivne sadržaje, u kući su dva moderna polivalentna prostora za događanja te autentičan stan Brlićevih s dva salona, knjižnicom, spavaćom i dječjom sobom“, poručuje direktorica TZ Brodsko-posavske županije. PR

Premašena referentna 2019. 

 

Po broju ostvarenih noćenja Brodsko-posavska županija za gotovo četiri posto premašila je referentnu pretpandemijsku 2019., a do kraja godine očekuje se trend turističkog rasta u noćenjima i dolascima. Naime, od početka godine pa do 31. kolovoza, Brodsko-posavska županija prema sustavu eVisitor bilježi 53 posto više dolazaka i 31 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

„Veseli i podatak da nas iz godine u godinu posjećuje sve više stranih gostiju, a u ukupnom turističkom prometu ih je 60 posto. Najveći broj gostiju dolazi iz Njemačke, potom Slovenije, Bugarske, Švicarske, BiH, Srbije, Francuske i Italije“, ističe Ružica Vidaković, direktorica TZ Brodsko-posavske županije.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike