Novosti

Milanović: Vučićevo spominjanje djece postalo je nepodnošljivo gadljivo
Objavljeno 24. rujna, 2022.

Predsjednik Zoran Milanović u subotu je rekao kako je priča srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o tome da Hrvatska ne mari za srpsku djecu „postala nepodnošljivo gadljiva” te da Srbija nema „moralnu auru” da sudi o događajima tijekom raspada Jugoslavije.

Vučić je u kontekstu optužnice iz Srbije protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva zbog navodnih ratnih zločina tijekom vojno-redarstvene operacije Oluje rekao da Hrvatskoj „nisu bitna srpska djeca” jer „njihovo ubojstvo Hrvatskoj nije šteta”.

„Sva djeca imaju okice, rukice i nogice i kad ih netko ubije tražimo da netko odgovara”, kazao je srbijanski predsjednik u New Yorku, a prenio Tanjug.

„Ta priča s djecom je već postala ali nepodnošljivo gadljiva”, odgovorio mu je Milanović.

„Nikad nisam spominjao hrvatsku djecu, naime i mi Hrvati isto imamo djecu, i Rusi i Ukrajinci, svi imaju djecu”.

Predsjednik je odbacio Vučićeve tvrdnje da je netko „baš iz aviona išao gađati srpsku djecu” te da bi Srbija trebala odgovoriti što je na tom mjestu radili srpski vojnici, tenkovi i oklopna vozila.

Milanović je rekao da Srbija nema „pravo i moralnu auru” suditi o događajima na području bivše Jugoslavije te da takvim djelovanjem ne može ući u Europsku uniju.

Naglasio je kako Hrvatska Srbiji ne radi probleme na putu prema članstvu kakve recimo doživljava Sjeverna Makedonija od sebi susjednih država.

„Je li nas Srbija napala, je. Je li Beograd bombardirao, uništavao, palio masovno Hrvatsku, je. A kako se Hrvatska ponaša prema njemu – džentlmenski. Pa dosta je bilo”, rekao je predsjednik, kazavši da Hrvatska dosad nije „učinila ništa” po pitanju optužnica iz Srbije, a da bi on učinio nešto da je na položaju premijera.

Što bi točno učinio predsjednik nije htio reći, rekavši da bi mogao to predložiti Plenkoviću, „ali ne ovako javno”.

„Ova priča da mi po tome nećemo postupati – ako ti netko opsuje mater više puta možeš po tome ne postupati, a možeš i reagirati”, rekao je Milanović koji je optužnice prozvao „zulumom i terorom”  nad hrvatskim zapovjednicima ratnog zrakoplovstva.

Predsjednik smatra da je „nejasan način na koji se Srbija ponaša” te da on ne zna želi li Beograd doista u EU. 

Referirao se na nedavni sastanak procesa Brdo-Brijuni, inicijative kojoj je cilj ubrzanje europskog proširenja na zapadni Balkan, nakon kojeg je preko „beogradskih i sarajevskih medija saznao da je navodno nešto komentirao o Srebrenici”.

„Ja neću pomagati nekome tko si ne želi pomoći”, kazao je u kontekstu pomoći državama koje žele postati članice EU-a, no ne pokazuju da im je ta ambicija stvarna.

„Srbija se ponaša kao da se sprema u šangajsku skupinu”, zaključio je Milanović, referirajući se na Šangajsku organizaciju za suradnju koja okuplja Rusiju, Kinu, od ove godine Iran, Pakistan, Indiju i zemlje središnje Azije.
 

(Hina)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike