Regija
VIŠESTRUKO KRŠILI ZAKONSKE PROPISE

Sedamdeset romobilista kažnjeno u Vinkovcima
Objavljeno 17. rujna, 2022.
VINKOVCINovi Zakon o sigurnosti prometa na cestama uveo je električne romobile u kategoriju osobnih prometnih vozila i naglasak je stavio na educiranje sudionika u prometu, a ne na represiju i kažnjavanje. Iznimka su prijestupnici koji su više puta uhvaćeni u prekršaju i tada im se izriču novčane kazne, a takvih je u Vinkovcima, od 30. srpnja, kada je stupio na snagu ovaj zakon, bilo 70.

- Većina vozača ozbiljno shvaća edukaciju i primjenjuje znanja te više ne vozi bez zaštitne kacige. Kada se okrenete oko sebe, vidite da se radi samo o pojedincima i iznimkama koji pokušavaju kršiti zakon. Sam zakon nije išao u tom smjeru da se restriktivno sankcioniraju vozači, već da se primjereno ponašaju u prometu na cestama - kaže Boris Klinec, policijski službenik Odjela za preventivu u cestovnom prometu PU vukovarsko-srijemske, dodajući kako se, osim za nenošenje kacige, kažnjava i za nošenje slušalica na oba uha te ometanje prometa. Ističe kako je uporaba mobitela i nošenje slušalica jedna od vodećih radnji koje dekoncentriraju vozača, pri čemu gubi percepciju prometa. Vozači motornih vozila znaju podsjećati bicikliste i korisnike električnih romobila da krše prometne propise. Uskoro bi trebala biti donesena izmjena i dopuna Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila na cestama, koji bi trebao definirati kategoriju za električne romobile koji imaju sjedalicu.

Zabranjeno je, podsjetimo, upravljanje romobilom sa slušalicama na oba uha, vožnja bez kacige, kretanje po cesti ako ima drugih mogućnosti. Ne smije se na nogostupu ometati druge sudionike. Osim toga, valja podsjetiti kako na romobilu ne smije biti više osoba, samo ona koja upravlja.

S obzirom na zakon koji inzistira na nošenju kacige, postavilo se pitanje kako će u navedenoj situaciji reagirati tvrtka Bolt. Hoće li korisnicima omogućiti zaštitne kacige ili će ih oni morati sami osigurati.

- Uređaji su prilagođeni, a edukativni materijali dostupni u aplikaciji poštuju nova pravila. Bolt pozdravlja promjene koje će pridonijeti sigurnosti prometa na cestama, posebno definiranje električnih romobila kao osobnih prijevoznih sredstava, a ne pješaka - kaže Ivan Begović, country manager za mikromobilnost Bolta u Hrvatskoj i Sloveniji.

Iz Bolta poručuju kako su spremno dočekali novu regulativu, ali da neće osigurati za korisnike reflektirajuće prsluke i kacige, nego će se oni morati za to pobrinuti sami. Cilj je kompanije, navode, kontinuirano i ažurno unaprjeđivanje sigurnosne značajke kako bi predvidjeli i odmah reagirali te riješili moguće izazove pred kojima će se naći. Dodatno je unaprijeđen "drunk driving" - sigurnosne značajke kako bi se spriječila vožnja u pijanom stanju, a uz to je razvijen i patentiran sustav za sprječavanje "tandemske vožnje".

Rezultati istraživanja pokazali su kako je bezobzirna vožnja glavni sigurnosti problem vožnje električnog romobila (62 posto ispitanika), a slijedi ga prebrza vožnja po pješačkim zonama (51) i vožnja u pijanom stanju (45 posto). M. Flego
Možda ste propustili...

UDRUGA LIČANA “VILA VELEBITA”

Predsjednik i dalje Željko Šnjarić

OTVORENA IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA S MEĐUNARODNOG NATJEČAJA PČELICA MEDULICA

Pristiglo više od 300 radova o svijetu pčela

IZLOŽBA U POVODU 20 GODINA SMRTI ĐAKOVAČKOG BISKUPA

Ćiril Kos ponizan i jednostavan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana