Mozaik
FILMSKI FESTIVAL U SAN SEBASTIANU

Novi filmovi slavnih svjetskih redatelja
Objavljeno 17. rujna, 2022.
I hrvatska kinematografija ima svog predstavnika, “Garbura”, dugometražni igrani redateljski prvijenac Josipa Žuvana

Međunarodni filmski festival u San Sebastianu, pitoresknom baskijskom gradu na atlantskoj obali koji je osim filmskog festivala poznat i kao jedna od europskih gastronomskih prijestolnica, ove godine slavi svoje jubilarno, 70. izdanje.



Raznolik program


Najvažniji španjolski i jedan od najznačanijih svjetskih festivala, uz španjolsku i latinoameričku kinematografiju, poseban naglasak stavlja na otkrivanje novih talenata, a osim bogatog filmskog programa nudi i vrlo jak industrijski program za filmske profesionalce. Festival, koji se održava od 16. do 24. rujna, otvorio je španjolski triler "Modelo 77" ("Zatvor 77") u režiji Alberta Rodrigueza, radnja je smještena u barcelonski zatvor krajem 1970-ih, a u naslovnoj je ulozi Miguel Herran, koji se proslavio u Netflixovoj hit-seriji "Kuća od papira" ("La Casa de Papel") kao mladi Rio.

U glavnom natjecateljskom programu svoje nove filmove predstavit će niz poznatih svjetskih filmskih autora među kojima su Sebastián Lelio ("The Wonder"), Hong Sang-soo ("Walk Up"), Christophe Honoré ("Le Lycéen/Srednjoškolac") i Urlich Seidl ("Sparta"). U borbi za Zlatnu školjku vidjet ćemo i dansku dramu "Resten af livet" ("Zauvijek") Frellea Petersena; "Runner" dugometražni prvijenac američke redateljice Marine Mathias; japansku dramu o ženi koja boluje od Alzheimera "Hyakka" ("Stotinu cvjetova") koju potpisuje Genki Kawamura; biografski film "Il Boemo" u režiji češkog redatelja Petra Václava: argentinsku dramu "El Suplente" ("Zamjenik") Diega Lermana itd. U ostalim programima festival će prikazati i posljednja ostvaranja razvikanih filmaša kao što su braća Dardenne ("Tori i Lokita"), Alejandro Gonzales Inarritu ("Bardo, falsa crónica de unas cuantas verdades"/"Bardo, lažna kronika pregršt istina"), Hirokazu Koreeda ("Broker"), Cristian Mungiu ("R.M.N."), Francois Ozon ("Peter von Kant"), Ruben Östlund ("Triangle Of Sadness") i Brett Morgen s dokumentarcem o David Bowieju "Moonage Daydream".

Velika čast


I hrvatska kinematografija ima svog predstavnika na slavljeničkom izdanju: "Garbura", dugometražni igrani redateljski prvijenac Josipa Žuvana, u San Sebastianu će imati svoju svjetsku premijeru. Realiziran u produkciji Maxima filma s koproducentskim partnerom Biberche productions iz Srbije, "Garbura" je uvrštena u natjecateljski program Novi redatelji, koji je posvećen prvim i drugim filmovima autora iz cijeloga svijeta, a vrijedna nagrada uključuje i novčani iznos od 50.000 eura koji se dijeli između redatelja i španjolskog distributera pobjedničkog filma.

U središtu priče su Antonijo i Nikola, dvanaestogodišnjaci iz susjednih kuća u makadamskom naselju, koji se zabavljaju stavljanjem snimaka malih eksplozija na YouTube nadajući se da će imati milijunske preglede. Istovremeno njihove su obitelji u dugogodišnjoj svađi i nije im drago što se dječaci međusobno druže.

- Kako se radi o debitantskom filmu, biti odabran i pozvan na jedan od najuglednijih svjetskih A festivala je velika čast. Ovo bi trebao biti poticaj i nadolazećim mladim hrvatskim autorima. Koristim priliku da zahvalim glumcima, svim autorima te cijeloj ekipi filma "Garbura", a posebno zahvaljujem na izvrsnoj suradnji s našim srpskim dijelom ekipe na čelu s koproducenticom Nikolinom Vučetić Zečević - izjavio je glavni producent filma Damir Terešak iz produkcijske kuće Maxima film. Glavne uloge u filmu tumače Franko Floigl, Mauro Ercegović Gracin, Ljubomir Bandović, Marija Škaričić, Ivana Roščić, Asja Jovanović i Zdenko Jelčić.

Slavna i ugledna američka glumica Glenn Close u zadnji je tren zbog obiteljskih razloga otkazala dolazak na filmski festival u San Sebastianu na kojem je trebala predsjedati glavnim žirijem, a zamijenit će je argentinski producent Matias Mosteirin, koji se proslavio sjajnim crnohumornim omnibusom "Divlje priče".

Stjepan Hundić
Možda ste propustili...

NIKAD RANIJE OBJAVLJENE PJESME

Novi album J. Casha

FILM U HRVATSKA KINA DOLAZI 25. SRPNJA

Kad je Deadpool sreo Wolverinea

Najčitanije iz rubrike