Novosti
TISUĆE VJERNIKA POHODILE SU I OVE GODINE GOSPINO SVETIŠTE

Proslavljena svetkovina Uznesenja
Blažene Djevice Marije u Ilači
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
Tisuće vjernika pohodile su i ove godine Gospino svetište u Ilači, jedno od četiri najveća marijanska svetišta na istoku Hrvatske, koje se u napisima često opisuje riječima "što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem". Katolički se vjernici na blagdan Velike Gospe, ili svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, prisjećaju dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija nakon završetka zemaljskog života dušom i tijelom uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom. To je, kako vjeruju katolici, završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Trodnevnu duhovnu obnovu u četvrtak, petak i subotu vodili su fra Anto Barišić i vlč. Nikica Bošnjaković. Mise bdjenja u nedjelju, 14. kolovoza, u 19 sati vodio je vlč. Davor Vuković, prof. na KBF-u u Đakovu, u 21 sat o. Ivan Šibalić, salezijanac i studentski kapelan u Zadru, koncert duhovne glazbe, nakon procesije s svijećama i slikom Gospe Ilačke oko svetiša vodio je pjevač Zvonimir Kalić & Band Noel, a od 23 sata vlč. David Sluganović, župnik u Slavonskom Brodu.

Na sam blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, u ponedjeljak, nakon ispovijedi i marijanske ponožnosti, svetu misu u 7 sati vodio je vlč. Florijan Zagorščak, mladomisnik, u 9 sati mons. Tomislav Đukez, na službi u Vatikanu, u 10.30 mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup i generalni vikar, u 16,30 vlč. Ivan Đakovac, župnik u Vinkovcima, a u 19 sati fra Anto Barišić, duhovnik u samostanu u Osijeku.

Ilačka župa spominje se 1612., a godine 1865. nekoliko stotina metara od crkve pojavio se nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode, gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon lurdskog ukazanja. Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici otad su počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste godine kada se dogodilo ukazanje postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. počela je gradnja crkve, koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. Štovanje Gospe na Vodici odobrio je biskup Josip Juraj Strossmayer.

Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, a mnogi namjernici dolaze na "Gospinu vodicu" i cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pješice. Nakon stradanja ratne 1991. godine svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi i kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Mnogi vjernici u Ilaču dolaze radi raznih nakana, a ne propuštaju kući ponijeti malo vode s izvora, koji najviše privlači bolesne koji u Ilači traže ozdravljenje, a mnogi su ga ondje i pronašli.

Osim u Aljmaš, svakako najpopularnije marijansko svetište na istoku Hrvatske i Slavonije, ovdašnji katolici hodočaste i u svetište Gospe Lurdske u Prkovcima, svetište Gospe na Vodici u Ilači i u svetište Majke Dobre nade u Šumanovcima kod Gunje.

Teolog Peter Kuzmič podsjeća kako su Hrvati jedan od rijetkih naroda koji su kršćanskom pozdravu "Hvaljen budi Isus Krist" dodali i njegovu majku Mariju.

- Tako je neprikladnim izjednačenjem taj pozdrav kroatokatoliciziran u popularnom pozdravu "Hvaljen Isus i Marija". Snažna povezanost hrvatskog naroda i Djevice Marije vidljiva je i po tome što su Mariji u čast i slavu posvećene 1162 crkvene zgrade i samostani te čak osam katedrala u Hrvatskoj – kaže Peter Kuzmič.

Dokumentarni film "Draga Gospa Ilačka", nastao 2011. u produkciji Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, prema scenariju Nevenke Nekić, čiji je redatelj Branko Ištvančić, a glazbu je skladao Pere Ištvančić, sudjelovao je te godine u službenom programu Međunarodnog festivala kršćanskog filma u Londonu. Na festivalu na Trsatu 2011. u konkurenciji 38 filmova proglašen je najboljim i dobio nagradu za glazbu. M.Flego
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković

Najčitanije iz rubrike