Kultura
ZAVRŠIO JE 75. FILMSKI FESTIVAL U LOCARNU

Hrvatskoj drami “Sigurno mjesto” čak tri nagrade
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
"Sigurno mjesto", debitantski film redatelja Jurja Lerotića, osvojio je tri nagrade na 75. Filmskom festivalu u Locarnu - za najboljeg redatelja, najboljeg glumca i najbolji prvi dugometražni igrani film, objavio je HAVC. Lerotić je dobio nagradu za najbolju režiju, Goran Marković za najboljeg glumca, a film je nagrađen i kao najbolji debitantski dugometražni uradak. Lerotićev debitantski dugometražni igrani film prikazan je u sklopu natjecateljskog programa Concorso Cineasti del presente.

- Radili smo dugo i predano i bili potpuno u filmu do prije dva tjedna kada smo ga završili. Ovo sve što se sada događa došlo je tako brzo i jako je intenzivno, i presretni smo što je film prije svega prepoznala publika koja nas je zasula predivnim komentarima i, naravno, prepoznao ga je i žiri - izjavila je producentica filma Miljenka Čogelja.

Dobivene nagrade, dodala je, potvrda su tih divnih reakcija publike i žirija koji su prepoznali važnost teme o kojoj govori “Sigurno mjesto”. Film tematizira traumatičan događaj, iznenadan pokušaj suicida koji otvara procijep u svakodnevici obitelji. Njihov život mijenja se iz temelja, kao da su uvučeni u rat, nevidljiv svima ostalima. Radnja se zbiva unutar kratkog razdoblja i reducirana je na ono najakutnije - spasiti bližnjega. Film se temelji na osobnom iskustvu autora Lerotića, koji ujedno igra i glavnu ulogu. H
Možda ste propustili...

AUKOS PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “STANISLAV MARIJANOVIĆ”

Ako budete dobri, o vama će pisati monografije, ako ne budete - vi ćete ih pisati

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike