Crna kronika
JOŠ JEDNA SLAVONKA NASJELA NA OGLAS NA FACEBOOKU

Htjela kupiti e-romobil za 15 kuna, pa umalo ostala bez novca na računu
Objavljeno 12. kolovoza, 2022.

Unatoč svakodnevnim objavama o internetskim prijevarama, građani na njih i dalje nasjedaju. Dogodilo se to ovih dana i jednoj Osječanki koja je bila uvjerena da je provjerila sve što je mogla i da je oglas na Facebooku, koliko god neobičan bio, ipak legitiman. Na kraju, umalo joj je "počišćen" račun.



- Prije nekoliko dana vidjela sam da se prodaju električni romobili za 15 kuna. Navedeno je da je riječ o starim modelima, da ih se navodno više neće proizvoditi te je zbog toga rasprodaja. Bila je priložena fotografija romobila naslaganih kao u trgovini te jedan izložbeni. Bilo mi je to malo sumnjivo, pa sam pregledala komentare ispod oglasa. U bar 10-ak komentara vidjela sam kako ljudi pišu da su dobili te romobile u roku od tri do pet dana, objavljene su bile i fotografije "pristiglih" romobila. Nekoliko dana razmišljala sam o tome i onda sam pokleknula. Na Facebooku je bio link na stranicu gdje su se tražili podaci za dostavu i uplata od navedenih 15 kuna. Kada sam uplatila, vrlo brzo mi je došlo e-mail. Zahvalili su mi, potvrdili da je uplata zaprimljena i napisali kako će e-romobil doći u roku od pet do sedam dana - ispričala nam je 53-godišnja Osječanka čiji problemi tek počinju.

- Nakon nekoliko dana, u jutarnjim satima netko mi je pokušao skinuti s tekućeg računa 50 eura. Srećom, imam zaštitu, tako da moram unijeti PIN da bih potvrdila transakciju. Nisam upisala PIN, nego sam odmah nazvala banku. Rekli su mi da odmah dođem u svoju poslovnicu banke. Otišla sam i morala sam u banci detaljno opisati i pokazati što sam dobila od stranice na Facebooku. Dok uprava banke ne razmotri slučaj, kartica mi je blokirana. Znam i sama da sam ispala blesava, ali provjerila sam što sam mogla prije kupnje. Sada znam da su i svi oni pozitivni komentari "zadovoljnih kupaca" bili lažni. Nema šanse da više nasjednem na takvo nešto - rekla nam je Osječanka koja je ipak spriječila krađu sa svog računa.

Surfajući bespućima Facebooka naišli smo na još nekoliko takvih ponuda, a jedna se odnosila i kupnju tava dobro poznatog brenda, inače dosta skupog - za samo 15 kuna. Ispod oglasa za prodaju zaista postoji nekolicina komentara kako su neki već dobili navedeno za malen novac, no mahom se radi o stranim imenima, iako su komentari na hrvatskom jeziku. Mizernu cijenu proizvoda "komentatori" objašnjavaju kao izbjegavanje plaćanja najma skladištenja robe i poreza, a prodaju na internetu objašnjavaju tako što se u trgovačkom centru takva promocija ne može voditi. Ta stranica na društvenoj mreži napravljena je 10. kolovoza, a koliko će još postojati, vidjet će se, kao i koliko će se još žrtava "zakačiti" za nju.

Policija i banke svakodnevno upozoravaju građane da ne nasjedaju na oglase koji zvuče predobro da bi bili istiniti. Realno, za 15 kuna danas je teško kupiti i sladoled, a kamoli električni romobil.

Iz Hrvatske udruge banaka upozorili su još ranije građane na brojne vrste prijevara, pa tako i na one koje se događaju na internetu.

- Koristite lokalne online trgovine kada je moguće, jer je tako vjerojatnije da možete riješiti moguće probleme. Potrudite se i istražite, odnosno provjerite recenzije prije kupnje. Koristiti kartice, jer imate više šanse za povrat novca. Plaćajte samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja, samo na sigurnom uređaju, ažurirajte redovno operativni sustav i sigurnosni softver. Čuvajte se oglasa koji nude nevjerojatne ponude, ili čudotvorne proizvode, jer ako se nešto čini predobro da bude istinito, nije istinito! Iskoči vam oglas i kaže da ste osvojili nagradu? Dobro razmislite, možda osvojite zlonamjerni softver. Ako proizvod ne stigne, kontaktirajte prodavača. Ako ne odgovara, obratite se svojoj banci. Uvijek prijavite svaku sumnju na pokušaj prijevare policiji, čak i ako niste postali žrtvom - upozoravaju iz Hrvatske udruge banaka.

Iz policije još jednom upozoravaju građane da nigdje ne upisuju CVC/CVV broj s poleđine svoje bankovne kartice, jer se tako može autorizirati krađa novca s računa. Za uplatu je dovoljno kupcu dati samo IBAN broj, ime i prezime.

Sandra Lacić
Najčitanije iz rubrike