Novosti
JEDNO OD NAJHUMANIJIH I NAJTEŽIH ZANIMANJA

Hrvatski vatrogasci od 2021. godine i nacionalno su sindikalno povezani
Objavljeno 8. kolovoza, 2022.
Već je sada jasno kako ovo ljeto pred brojne vatrogasce iznova stavlja niz izazova i zahtjevnih zadaća, tijekom kojih, kako smo vdijeli, pojedinci, nažalost, izgube i svoj život. Treba reći kako su od prošle godine hrvatski vatrogasci i nacionalno sindikalno povezani, što možda svi pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) i vatrogasci u dobrovoljnim vatrogasnim društvima (DVD) i ne znaju.

Naime, Udruga sindikata profesionalnih vatrogasaca RH (USPVRH) održala je 2. listopada 2021. na Malom Lošinju osnivačku skupštinu, kojoj je nazočilo pet sindikata, koji djeluju isključivo u JVP-ima ili zastupaju interese stalno zaposlenih vatrogasaca u DVD-ovima (sindikati vatrogasaca iz Zagreba, Šibenika, Velike Gorice, Dubrovnika i Rijeke). Kako nam je rekao Željko Blažinović, predsjednik USPVRH-a, ideja o osnivanju zajedničke organizacije, koja bi okupljala sve vatrogasce zaposlene u JVP-ima, postoji već šest-sedam godina, kada su na zajedničkim sastancima sindikata koji djeluju u JVP-ima uvidjeli potrebu okupljanja vatrogasaca koji se time profesionalno bave u zajedničku organizaciju. To je bilo nužno zbog realnih potreba, odnosno zakonskih mogućnosti zastupanja i promicanja prava profesionalnih, ali i dobrovoljnih vatrogasaca.

- Razlog je što u Hrvatskoj nema našeg zajedničkog predstavnika ili organizacije koja bi zastupala prava i interese zaposlenika JVP-a, nego su oni bili organizirani i učlanjeni u niz samostalnih sindikalnih organizacija po postrojbama ili sindikatima više razine, a određeni dio ih nije član, tj. nema pravne zastupnike. To je i najnepovoljnija situacija za profesionalnog vatrogasca - kaže Blažinović. USPVRH ima 618 članova iz navedenih sindikata, a u fazi pristupanja su neke nove organizacije i podružnice. Tamo gdje nema sindikata, oni koji to žele mogu ga osnovati ili postati podružnica riječkog, zagrebačkog ili dubrovačkog. Članarina je 15 kuna, iz čega se financira djelovanje udruge.

Blažinović kaže kako nemaju zaposlenih te ni jedan član upravljačkog tijela ne dobiva naknadu. Izrazio je i sućut obitelji svog kolege Gorana Komlenca, jednog od osnivača udruge. Sve informacije mogu se dobiti na mail: uspvrh@gmail.com, mobitel 091/971-4399 (Frane Žudić, tajnik) ili osobno u spomenutim sindikatima.I.Bošnjak

Igor Bošnjak
RADI POBOLJŠANJA ZAJEDNIČKIH PRAVA
Razjedinjenost po raznim sindikalnim organizacijama nije dobra za hrvatsko profesionalno, ali ni vatrogastvo općenito, te moramo napraviti kvalitetan iskorak na ispravljanju tog trenutnog stanja. Područje i ciljevi djelovanja su vrlo jasni, a to je poboljšanje naših zajedničkih prava, materijalne i radne sigurnosti kao profesionalnih vatrogasaca, uključujući i interese vatrogasaca u DVD-ovima kao zajedničkog sustava hrvatskog vatrogastva, pružanje pravne i ostale pomoći djelatnicima JVP-a te suradnja u rješavanju problema hrvatskog vatrogastva s ostalim organizacijama i institucijama koje se bave vatrogastvom (HVZ, Vlada, udruge, sindikati), ističe Blažinović.

Najčitanije iz rubrike