Novosti
PREMA PODACIMA UGLEDNE ANALITIČKE TVRTKE

Hrvatska - najtraženija destinacija u Europi
Objavljeno 3. kolovoza, 2022.
RH ima veći rast od tradicionalnih mediteranskih konkurenata, Španjolske i Italije

Prema podacima tvrtke AirDNA, koja se bavi analizom iznajmljivanja smještaja, Hrvatska je trenutačno najtraženija destinacija u Europi. Naša je zemlja u lipnju prednjačila u oporavku potražnje sa 132 posto više rezerviranih noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Slijede je Norveška s rastom od 117 posto te Mađarska s 97 posto rasta. Svih 20 vodećih zemalja zabilježilo je rast u odnosu prema prošloj godini, premda Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska zaostaju.



Novi mjesečni pregled tržišta koji je objavio AirDNA otkriva da je u prvoj polovini ove godine ostvareno 7,2 posto više noćenja nego u istom razdoblju 2019. godine, što pokazuje da se "industrija turizma potpuno oporavila" diljem kontinenta. Ističu i kako je ponuda i dalje smanjena, te da se tržište bori vratiti na razinu prije pandemije, što je dovelo do rekordno visoke popunjenosti deveti mjesec zaredom. Popunjenost je dosegnula 58,2 posto u lipnju 2022., a prosječne cijene počinju se stabilizirati. U prosjeku su porasle za 4,8 posto u odnosu prema prošlom lipnju.

S rastom broja noćenja od 132 posto Hrvatska nadmašuje svaku drugu europsku destinaciju u trendovima rezervacija smještaja te bilježi veći rast od tradicionalnih mediteranskih konkurenata, Španjolske i Italije. AirDNA piše kako je to dodatni pokazatelj da turisti prije rezerviranja putovanja još uvijek uzimaju u obzir razinu slobode koju zemlja nudi. Za razliku od Italije i Španjolske, koje su bile vrlo stroge prema otvaranju nakon pandemije, Hrvatska od 3. svibnja ima normalna pravila ulaska. Spominju i kako je na vrhuncu krize 2020. godine Hrvatska zadržala otvorenu granicu prema Amerikancima.

Uz analizu, portal SchengenVisaInfo, između ostalog navodi i kako je Hrvatska turistička destinacija s bogatom povijesti, prekrasnih gradova i brojnih slikovitih lokacija, te da je naša jadranska obala ispunjena čistim plažama. “Ukratko, hrvatska je predivna lokacija za posjet”, zaključuju. M.M.
Grci pozivaju stanovnike sjevera Europe da dođu na - zimovanje
Turizam u Grčkoj ponovno cvjeta nakon dvije ‘mršave’ pandemijske godine, a brojke premašuju razine iz pretpandemijske 2019. godine. Gotovo 3,5 milijuna turista stiglo je u grčke zračne luke tijekom lipnja, što je više od tri puta veća brojka u usporedbi s lipnjem 2021. godine. Mjesečna brojka za lipanj bila je čak nešto iznad one za isti mjesec prije tri godine, što signalizira moguće postizanje novog rekorda. Najboljom godinom u povijesti grčkog turizma smatra se pretpandemijska 2019., kada je Grčku posjetilo oko 33 milijuna turista, preko tri puta više nego što ima stanovnika. Ministar turizma Vassilis Kikilias kazao je da vlada želi produžiti sezonu. Prije dva tjedna pozvao je Nijemce da provedu zimu u Grčkoj kako bi izbjegli prjeteću nestašicu energije u matičnoj zemlji, a sad je uputio sličan poziv i građanima na sjeveru Europe, uključujući Norvežane, Šveđane i Fince. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike